Hlavní obsah

Povinná maturita z matematiky? Senát byl proti!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Gymnazisté si mohou na chvíli oddechnout. Senátem totiž naprošel nový školský zákon, který počítal s povinnými maturitními zkouškami z matematiky. Senátorům se nelíbil fakt, že by si studenti gymnázií nemohli stejně jako ostatní středoškoláci vybrat mezi matematikou a dalšími předměty.

Článek

Zákon zpět do Sněmovny s pozměňovacími návrhy poslalo 49 z 55 přítomných senátorů. O konečné podobě zákona, a tedy i budoucích maturit a o dalších novinkách v tuzemském školství rozhodnou poslanci zřejmě v září.

Tvář maturit má školský zákon podstatně změnit. Měly by mít dvě části - státní a školní. Obsah, formu i kritéria společné části maturit má stanovit stát, druhá část má být záležitostí školy. Státní část maturit by tvořily tři zkoušky - z českého jazyka, z cizího jazyka a pro všechny střední školy s výjimkou gymnázií volitelný předmět, kde by si žáci matematiku vybrat mohli, ale nemuseli.

Tak to aspoň navrhla Sněmovna, podle níž by jen gymnazisté neměli na výběr a zkoušku z matematiky by skládat museli. Senát ale dnes navrhl stejné podmínky a možnost volby pro všechny, jak to ostatně předpokládal i původní vládní návrh. Povinná matematika pro maturanty na gymnáziích se do zákona dostala právě až zásahem poslanců a proti vůli ministryně školství Petry Buzkové (ČSSD). Ta ve čtvrtek senátní změny přivítala a oznámila, že je bude podporovat i v dolní komoře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám