Hlavní obsah

Povinná četba

Novinky, Jiří Hanák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebyl to dobrý nápad schválit tzv. lustrační zákon v podobě, jak ho známe: jsi zapsaný v seznamech StB, tedy jsi sviňák či něco velmi sviňákovi podobného. Konkrétní provinění? Nikoho nezajímá.

Foto: Stanislava Dvořáková

Keramická sluníčka z chráněné dílny Charity Opava jsou důkazem psychické pohody klientů a přáním radosti kupujícím.

Článek

Oprávněnost zápisu? Nikoho nezajímá. Dostal ses do registru oprávněně, neoprávněně, dobrovolně, aktivně či aniž bys to věděl? Nezajímá, nezajímá, nezajímá. Jednou tě kdosi kamsi zapsal, a tak jsi osoba mravně pochybná. Jaký to excelentní případ kolektivní viny! Dá se tou gumovou spravedlností práskat kdykoliv a do kohokoliv, podle chuti a potřeby.

Zalezlíci, kteří za normalizace před mocí ani nekýchli ze strachu, aby se na ně nepodívala křivým očkem, mohou se "seznamy" v ruce předvádět svou mravní převahu nad mnoha lidmi, kteří se proti normalizaci postavili a často si i odseděli svoje v kriminále. Protože s drekem zápasili, drek je někdy ohodil zápisem do seznamu spolupracovníků. A jaké to pošušňáníčko od zalezlíků vytáhnou to čas od času na někoho? Naposled se to stalo Vladimíru Laštůvkovi, poslanci ČSSD a předsedovi zahraničního výboru Sněmovny.

Kauza prastará, nota bene dávno uzavřená negativním lustračním osvědčením poslancovým. Ale protože všechno na světě má nějakou příčinu, je náležité se ptát, proč právě poslanec Laštůvka a proč právě teď byl zvolen za cíl ataku stejně hloupého jako nízkého. Pokud Laštůvka něčím popuzuje, jsou to jeho flašinetářské řeči o vlastní "únavě, opotřebovanosti a nevzhlednosti", což mu prý zbraňuje uvažovat tu o ministerstvu zahraničí, tu o místu poslance Evropského parlamentu. To však, troufám si tvrdit, důvod k oněm lustračním splaškám na něj litým není.

Protože však není žádným smutným hrdinou nějakého skandálu finančního či zlodějského, napadá mne důvod jediný: zpochybnit mravní integritu jednoho z nejznámějších poslanců sociální demokracie je způsob, jak kopnout do kotníku nejsilnější koaliční stranu: vždyť ten Špidla a jeho tým není tak čistý a průhledný, jak se o tom leckde mluví... V jednom díle básník Viktor Dyk uvedl na scénu darebáka, který si v Čechách libuje. Protože prý je to země, ve které darebáky najde vždycky ještě větší. Novináři České televize, kteří ten kal na Laštůvku dali do oběhu, měli by si Dyka povinně přečíst.

PRÁVO 8. prosince 2003

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám