Hlavní obsah

Potrubní pošta čeká na své vzkříšení, šanci jí dal soukromník

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jediná zachovalá potrubní pošta na světě se nachází v Praze. Slaví 125 let od založení a zároveň vzpomíná na svůj konec, který nastal s modernizací, ale především s povodněmi v roce 2002. Před dvěma měsíci ji koupil od Telefóniky O2 soukromník, který ji chce revitalizovat.

Foto: Poštovní muzeum

Ústředna potrubní pošty v dobách první republiky

Článek

Potrubím, které mělo tehdy jen tři kilometry, začala proudit pouzdra 6. srpna 1887. Už ve 30. letech minulého století se však potrubí rozšířila do pěti tras, jež dosáhly dohromady délky 50 kilometrů. Po zkušebních začátcích, kdy systém využívali jen poštovní úředníci, si na něj přivykli i ostatní úředníci, podnikatelé, bankéři nebo například novináři. Ještě za dob socialismu létalo potrubím denně až 30 tisíc pouzder.

„Do potrubí se vložilo pouzdro se zásilkou, dmychadlo vhánělo do potrubí vzduch, vytvořil se přetlak a takto mohlo být pouzdro uvedeno do pohybu. Na druhé straně pak mohl také vzduch pouzdro nasávat. Pouzdra létala i poměrně rychle, až 10 metrů za sekundu,“ popsal princip, který se doposud používá v některých podnicích, Martin Jahoda, kurátor sbírek z Poštovního muzea.

Úpadek přišel s technickým rozvojem v 90. letech a poslední ránu potrubní poště zasadily povodně v roce 2002. „Dodnes na podobném principu funguje potrubní pošta například ve fakultní nemocnici v Motole, kde přepravuje biologické vzorky a dokumenty mezi jednotlivými pracovišti, nebo například v supermarketu Billa na Budějovické, kde jejím prostřednictvím pokladní předávají peníze,“ doplnil Jahoda.

Foto: Poštovní muzeum, Zdeněk Dražil

Pouzdra, v nichž se posílají zásilky

Na hlavní poštu v Jindřišské ulici stále přichází řada zvědavců, aby si prohlédli řídící centrálu potrubní pošty, kam více než sto let mířila pouzdra s dopisy, dokumenty a podle historek občas i se svačinami.

Nový majitel má velké plány

„Po rozdělení poštovních a telekomunikačních služeb v roce 1993 připadla potrubní pošta Telecomu, nyní společnosti Telefónica O2. Ale ta dlouho nevěděla, co si s ní počít. Nicméně asi před dvěma měsíci se podařilo jednomu zájemci, který dlouhodobě o koupi vyjednával, s firmou se dohodnout a potrubní poštu odkoupil,“ prozradil Ivo Mravinac, mluvčí České pošty.

Novým majitelem je Zdeněk Dražil z firmy Windcom, která má s potrubní poštou velké plány. „Je to poslední zachovalá potrubní pošta na světě. Chceme ji revitalizovat a znovu uvést do chodu,“ řekl Právu nový majitel.

„Rád bych, aby její principy pomohly ve výuce studentů například fyzikálních zákonů. Kromě vzdělávacího účelu jsem si jist, že by měl úspěch i terminál na Pražském hradě v prostoru České pošty, kde by si ji mohli prohlédnout i turisté a mohli by si potrubní poštou poslat i pohled nebo dopis,“ přiblížil Dražil své plány s unikátním zařízením. Za kolik potrubní poštu a její řídící centrálu koupil, však neřekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám