Hlavní obsah

Potlučený Kott nebyl zkroušený

Novinky, Naďa Adamičková, Majka Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poprvé od absence kvůli opilosti se v úterý v kuloárech Sněmovny objevil poslanec ODS Petr Kott. Potlučený, ne však zkroušený. Takový zájem o svou osobu od novinářů nikdy dříve nezaznamenal. Z jednání svého poslaneckého klubu odcházel mezi posledními.

Foto: Předmět ze sbírek Knihovny Národního muzea

Knihtiskový štoček pro reprodukci iniciály od V. H. Brunnera, s nátiskem

Článek

"Atmosféra klubu byla klidná, jednali jsme o problematice evropské ústavy," spustil na novináře. Ty však zajímalo něco zcela jiného: "Co se týče mě, byl jsem pouze znovu vyzván ke složení mandátu. Já jsem znovu opakoval, že mandát nesložím," uvedl Kott. O vyloučení z klubu ODS by se mohlo jednat příští týden.

Klub jej přivítal poměrně chladně, bez jakýchkoli negativních projevů, což je podle Kotta důkaz, že ODS je stranou inteligentních lidí. Poté, co opět odmítl jejich výzvu, aby ze Sněmovny odešel, ho ale někteří ignorovali. "Mě už nezajímá," komentoval to jeden z poslanců.

V ODS trvá rozhořčení

Sám Kott to jako újmu nebere: "Nijak jsem nepocítil, že by se změnil postoj lidí vůči mně, jen někteří se netvářili přátelsky. Ti, na které se obracím, se mnou normálně mluví, nikdo se neotáčí zády," řekl Právu a vzápětí však dodal: "Ale já se obracím jen na některé. A ti se mnou mluvili vždycky."

Své rozhořčení z Kottova prohřešku ale netajil šéf klubu Vlastimil Tlustý: "My se tady měsíce snažíme argumentovat proti reformě veřejných financí a kdo se dnes o tom baví... Všechny lidi zajímá, že se jeden ódeesák opil. Takový je výsledek našeho snažení..." Někteří soc. dem. k tomu ještě dodávali: "Těžko nesou, že se museli ponížit a potupně museli přijít prosit koalici o vypárování, to je štve nejvíc," usmívali se.

Kott se v kuloárech příliš nezdržoval. Vysvětlil, že se nechystá přestoupit ani do žádné jiné strany ani do jiného poslaneckého klubu. A protože již dříve naznačil, že programově mu je nejbližší US-DEU, mířila tato otázka i na jejího předsedu Petra Mareše. "Ne, o ničem takovém jsme nejednali," odpovídal.

Reklama

Související články

Poslanec Kott do Sněmovny dorazí v úterý

Poslanec ODS Petr Kott, který minulý pátek zradil ODS při hlasování o reformních zákonech ve Sněmovně, se v parlamentu znovu objeví až v úterý při jednání...

Poslanec Kott tvrdošíjně odmítá odstoupit

Poprvé od svého incidentu, kdy musel před deseti dny kvůli opilosti předčasně opustit jednání Sněmovny, se objevil v úterý mezi svými stranickými kolegy...

Výběr článků

Načítám