Hlavní obsah

Poštovna na Sněžce mění majitele

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvýše položenou stavbu Česka, Českou poštovnu na vrcholu 1603 metry vysoké Sněžky, koupil italský podnikatel v nemovitostech, módě a gastronomii Eugenio Bramerini. Brameriniova pražská firma Piange převzala objekt z dílny architektů Martina Rajniše a Patrika Hoffmana v pondělí.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Česká poštovna na Sněžce přešla do italských rukou.

Článek

„Byl klientem stejné právní kanceláře. Potřeboval podnikatelskou příležitost mimo Prahu, kde mu kvůli covidu všechny obchody zavřeli,“ popsal okolnosti prodeje bývalý majitel České poštovny, velkoobchodník se suvenýry Milan Blaha z Moravské Třebové.

Blaha na Sněžce devět let prodával suvenýry, poskytoval občerstvení, a hlavně zajištoval tradiční poštovní služby. Pohlednice s originálním razítkem Sněžky představují od roku 1850, kdy na střeše Čech vyrostl první poštovní srub, cennou relikvii sběratelů.

Na Sněžku vyrážejí rodiny, lyžaři, ale také naháči

Domácí

„Dosavadní služby nový majitel poštovny zachová a přidá vylepšené gastro,“ tvrdí Blaha, jemuž se původně přihlásilo pět zájemců o lukrativní podnikatelský objekt.

„Vždy z toho z různých důvodů sešlo. Sněžka otevírá dveře reklamě a sponzoringu. Prodělat tam může snad jenom úplný analfabet. Jde o unikátní lokalitu, kde už nikdo nikdy nic nepostaví,“ řekl před časem Právu Blaha, jenž se staral nejen o poštovnu postavenou ve stylu arktických staveb, ale i o celý vrchol Sněžky. Pravidelně spolu s personálem uklízel po turistech široké okolí poštovny.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Tradiční Sherpa cup.

Provoz a každodenní úklid ale vzhledem k věku a poměrně velké vzdálenosti od Moravské Třebové pomalu přestával zvládat.

„Museli jsme tam s manželkou a synem být denně,“ popsal 65letý Blaha. Pořádek by měl zůstat na Sněžce dál. „Nový majitel přebírá všechny naše zaběhnuté brigádníky,“ doplnil Blaha.

Ochranáři neměli zájem

Českou poštovnu postavila v roce 2008 za pět milionů korun pecká podnikatelka Jaroslava Skrbková na zbořeništi bývalé České boudy. Stavbě předcházela likvidace původního poštovního srubu. Srub skončil ve středočeském skiareálu Monínec, kde plní stejnou funkci jako na střeše Čech.

Rajnišovu a Hoffmanovu stavbu zdobí unikátní vitráže Božího oka a sv. Anežky. Česká poštovna s odhadovanou životností čtyřicet let završila zástavbu Sněžky na dnešní čtyři místo někdejších osmi budov.

Koronavirus vyhnal tisíce lidí na střechu Čech

Domácí

Prodej objektu v nejpřísněji chráněné lokalitě Krkonošského národního parku (KRNAP) se neobešel bez ochranářů, kteří měli na jeho koupi přednostní právo.

„Nabídli nám to, zájem jsme neměli,“ potvrdil mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Sherpa cup.

Prodej by neměl přerušit tradici Sherpa Cupu, závodu horských nosičů, jenž poštovnu dvakrát ročně zásobují PET láhvemi s nápoji. Nejzdatnější nosiči vynesou z Pece na zádech až 60 kilogramů minerálek.

Sherpa Cup vznikl díky dvouleté stavbě nové lanovky, kdy majitel vrcholové České poštovny musel řešit oříšek, jak dostat na vrchol Sněžky nezbytný proviant. Blaha proto vypsal závod, jenž mu spolehlivě na nějaký čas zaplnil sklad, a nosiči ještě zaplatili mírné startovné.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Sherpa cup.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám