Hlavní obsah

Pospíšil dostal od ODS čas na stabilizaci justice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ač se minulý týden vážně mluvilo o tom, že dny ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila jsou sečteny, v čele resortu zůstává. Od vedení ODS dostal čas na to, aby stabilizoval poměry v justici. Tou v poslední době hýbou spory na pražském vrchním státním zastupitelství.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem

Článek

"Dejme čas panu ministrovi, on je hlavou tohoto resortu, aby navrhl a provedl příslušné kroky s tím, že ale na druhé straně skutečně platí, že některé kroky nejsou v jeho rukou, nejsou v rukou žádných politiků, a dokonce politici by do nich neměli zasahovat," řekl v pondělí premiér Petr Nečas.

Podle místopředsedkyně strany Miroslavy Němcové by Pospíšil měl plán předložit do týdne až deseti dnů.

"Debata byla věcná a cítím podporu od svých spolupracovníků," komentoval jednání Pospíšil.

V pátek vyvrcholil spor mezi nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem a jeho navrátivším se podřízeným Vlastimilem Rampulou. Ten zveřejnil video, na němž jeho předchůdce na zastupitelství pouští do kanceláře náměstka Libora Grygárka dva lidi. Šlo ovšem o policisty a Zeman Rampulovi následně zveřejnění videa vytkl. Učinil tak, aniž by se jeho či svého předchůdce zeptal, zda o tom něco neví.

Podle informací Práva prohledával Grygárkovu kancelář Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. [celá zpráva]

Rampula podal v pondělí v souvislosti s touto návštěvou trestní oznámení. [celá zpráva]

Nedostatečné důvody pro odvolání

Rampula se na zastupitelství vrátil po rozhodnutí soudu, který konstatoval, že důvody pro jeho dřívější odvolání nebyly dostatečné. Odvolal ho Pospíšil na základě návrhu Zemana. Argumentem bylo například to, že nijak nereagoval, když jeho podřízení chybně rozhodovali. Nařídil prý také své podřízené, aby nepodávala odvolání v kauze tunelování IPB.

O vrchním státním zástupci Vlastimilu Rampulovi rozhodují nezávislé soudy, připomněl v pondělí Nečas.

Pospíšil se už v pátek nechal slyšet, že pokud zůstane Rampula ve funkci, bude to bez něj.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám