Hlavní obsah

Poslanec Titz chce naopak zavázat ministry vůči poslancům

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanec Miloš Titz (ČSSD) by s písemným závazkem pod prohlášení, jak bude hlasovat o důvěře vládě, neměl zásadní potíž. Vládním vyjednavačům ale přichystal malé překvapení. Rád by totiž, aby se naopak ministři poslancům zavázali, že jim nebudou za zády připravovat nečekané návrhy.

Foto: Zdena Ludvová
Článek

Titz stejně jako další členové klubu ČSSD chce napřed znát programové prohlášení budoucí vlády. "A budu chtít, aby se ministři patřičným způsobem zavázali k jednání s poslaneckými kluby," řekl Titz Právu.

Ministerský závazek by se měl týkat především předkládaných zákonů. "Ideové, ne ještě paragrafové znění zákona by mělo být s poslaneckými kluby, nota bene s nejsilnějším vládním klubem projednáno dříve. Ne tedy způsobem: tady máte zákon, tak se k němu ve druhém čtení vyjádřete, dejte pozměňovací návrhy," dodal Titz.

Jako příklad uvedl reformu vojenského zpravodajství, která podle něj musí být právě předjednána právě již v ideové podobě.

Slib loajality koalici klidně podepíše. "Nemíním se příliš cukat, ale rozhodně se zeptám třeba pana profesora Jičínského, jak dalece je to čisté, třeba vzhledem k ústavě, kde poslanec opovídá svému svědomí," upozornil Právo Titz. Jičínský považuje písemný slib věrnosti z různých důvodů za nadbytečný a nedůstojný.

"Nejsme opice"

Některé poslance ČSSD zarazila dohoda šéfa Stanislava Grosse s předsedou KDU-ČSL Miroslavem Kalouskem o podpisech poslanců koaličních stran pod podporu budoucí vládě.

"Nejsme hlasovací opice, nejsme hlasovací stroje. Všechny ty informace máme jen z médií. Z úst Stanislava Grosse jsme ještě nic neslyšeli," řekl ČTK Miroslav Svoboda (ČSSD). I dalším poslancům jeho strany vadí, že se s jejich příslibem vládě rovnou počítá, ale nikdo se jich ještě na nic nezeptal.

Místopředsedkyně Sněmovny Jitka Kupčová (ČSSD) čeká na jednání stranických orgánů - poslaneckého klubu, předsednictva, ústředního výkonného výboru ČSSD.

"Předpokládám, že to nebude závazek k podpoře jakýchkoli kroků do budoucna, ale programovému prohlášení a stvrzení podpisem, že takovou vládu při hlasování o důvěře podpořím," řekla Právu Kupčová s tím, že se svým podpisem potíž nemá.

"Samozřejmě za předpokladu, že se o tom bude jednat a budu znát programové priority. To je snad samo sebou," dodala.

Šplíchal: veřejnosti i nepříjemnou pravdu

Programové prohlášení chce napřed znát i poslanec Karel Šplíchal (ČSSD). "Je třeba pojmenovat věci správnými jmény. Říkat přímé daně jsou přímé, nepřímé daně jsou nepřímé a veřejnost musí slyšet pravdu i třeba nepříjemnou," reagoval pro Právo Šplíchal.

Dodal, že trvá na reformě veřejných financí. "Myslím si, že Stanislav Gross má podporu a že on plní sliby, které ústřednímu výkonnému výboru dal. Nemám s tím problém," doplnil.

Související témata:

Výběr článků

Načítám