Hlavní obsah

Poslanci zvažují změnu zákona, aby se jim lépe parkovalo

Právo, Naďa Adamičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci zvažují, zda nezměnit dvanáct let platný zákon o sídle parlamentu tak, aby mohli snadněji zaparkovat blízko Sněmovny a Senátu na Malé Straně v srdci Prahy. V okolí tzv. parlamentního ghetta totiž zčásti platí tzv. modré zóny, které umožňují parkování pouze s předplacenou kartou. A tu zákonodárci nemají.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Parkování v tzv. parlamentním ghettu v Praze na Malé Straně může být problém.

Článek

Za 700 korun ročně si ji mohou pořídit občané s trvalým pobytem na území městské části, za 36 tisíc ročně pak podnikatelé, kteří zde mají sídlo nebo provozovnu.

Někteří poslanci si proto stěžují, že zejména v době schůzí komory nemají kde zaparkovat. Proto se dohadují – zatím bezvýsledně – s městskou částí Praha 1, aby některá místa uvolnila pro parkování zákonodárců.

S nápadem na změnu zákona přišli členové komise pro práci Sněmovny, kteří si na pomoc přizvali ochrannou službu policie. "Je to jedna z variant, která by pomohla toto nějak řešit,“ řekl na dotaz Práva předseda komise Lubomír Suk (ODS). Podle něj je celá věc v řešení s Prahou 1 a Suk doufá, že se podaří najít řešení.

Obávají se neznámých aut

Mělo by podle něj spočívat v tom, že alespoň kolem pláště parlamentních budov by neměly být parkovací zóny. "Mělo by to zmizet, stojí tam auta, o kterých člověk nic neví,“ prohlásil Suk.

Podle něj jsou politici potenciálním terčem různých útoků, a pokud by se chtěly v případě potřeby dostat do oblasti záchranné týmy, pak by měly kvůli špatné průjezdnosti Malé Strany velké problémy. "Víme, že v řadě evropských zemí to řeší daleko důsledněji,“ poznamenal šéf komise.

Proto její členové do řešení zapojili také šéfa policejní ochranné služby Lubomíra Kvíčalu. Výsledkem dohadování s Prahou 1 se stalo prozatím to, že policie bude pravidelně informována o všech akcích, které se v Praze 1 budou konat.

Poslanci i zástupci Prahy 1 se také shodují v tom, že situaci by pomohlo vyřešit plánované vybudování garáží se zhruba 350 místy na nedalekém Klárově, a proto tento projekt podporují.

Téměř 140 míst je prý málo

Se stížností kvůli nedostatku parkovacích míst přišla podle zápisů z jednání komise v březnu loňského roku komunistická poslankyně Jiřina Fialová. Od té doby zaměstnává tato otázka komisi téměř pravidelně.

A kde mohou poslanci 200členné komory dosud parkovat? Šestapadesát míst nabízí plně automatizovaná podzemní garáž v jednom ze sněmovních objektů v Nerudově ulici. Vozidla tam umisťuje samozakládací pásové zařízení.

Před časem tam hasiči museli zasahovat kvůli ohni, když začal hořet jeden z vozů. Poškozeno tehdy bylo několik aut. Škoda dosáhla přes pět miliónů korun.

foto: Právo/ti

Další místa mají poslanci na hlídaném parkovišti na Malostranském náměstí, jehož velká část je v době jednání Sněmovny vyhrazena přímo pro ně. Dalších třiadvacet míst mají vyhrazeno před hlavní budovou komory. Celkem je to 106 míst, k nimž lze přičíst i 32 parkovacích státní v nedaleké poslanecké ubytovně v Nerudově ulici.

Za pronájem parkovacích míst platí Sněmovna více než čtyři milióny korun ročně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám