Hlavní obsah

Poslanci z mandátového výboru si mohou prostudovat zprávu OLAF o Čapím hnízdě

Právo, ada, nig
Aktualizováno

Členové sněmovního mandátového a imunitního výboru se mohou v pátek a v pondělí seznámit se zprávou Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) týkající se kauzy Čapího hnízda. Pražské policejní ředitelství vyhovělo žádosti poslanců, kteří o nahlédnutí do zprávy v uplynulých dnech požádali, potvrdil Právu předseda výboru Stanislav Grospič (KSČM).

Foto: koláž Novinky.cz s Právo a ČTK

Článek

Pro některé z devatenácti členů výboru ale může být problémem fakt, že zpráva je pouze v angličtině.

Stejně jako trestní spis ke kauze Čapího hnízda, kvůli níž policie znovu žádá o zbavení imunity Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka, bude ale zpráva OLAF pro poslance k dispozici na policejním ředitelství a do Sněmovny nepřijde.

Zpráva je součástí spisu

„Členové výboru projevili zájem o seznámení se se zprávou OLAF, a proto jsem se nejdřív obrátil na dozorující městské státní zastupitelství, které nám sdělilo, že zpráva bude součástí trestního spisu,” řekl Právu Grospič s tím, že následovala jeho žádost k pražským vyšetřovatelům.

Podle místopředsedy výboru Petra Gazdíka (STAN) je důležité, aby členové výboru měli možnost se seznámit se zprávou, a to proto, že úkolem výboru je vyloučit případné politické motivy stíhání, o kterých hovoří Babiš s Faltýnkem.

„Jsem přesvědčen, že máme-li se dobrat závěru, zda je, či není trestní stíhání politicky motivované, je důležité při zvažování této okolnosti znát názor evropské instituce, která bezpochyby není napojena na mocenské zájmy uvnitř České republiky,“ řekl Právu Gazdík.

Další ze členů výboru, šéf klubu TOP 09 Miroslav Kalousek Právu řekl, že ho bude zajímat, zda to, co leží na policii, odpovídá textu, se kterým se už seznámil.

Ministerstvo materiál zveřejnit nechce

Ministerstvo financí zprávu OLAF o udělení dotace pro projekt Čapí hnízdo zatím odmítá zveřejnit.

V souvislosti s padesátimiliónovou dotací pro Čapí hnízdo čelí premiér Babiš a místopředseda hnutí ANO Faltýnek obvinění – existuje totiž podezření, že projekt Čapího hnízda získal podporu určenou pro malé a střední podnikatele podvodem. V kauze Čapí hnízdo bylo obviněno celkem 11 lidí.

Členové mandátového a imunitního výboru
Ing. Lukáš Bartoň, Ph.D.
Marek Benda
Mgr. Stanislav Berkovec
Mgr. Milan Feranec
Mgr. Petr Gazdík
JUDr. Stanislav Grospič
Ing. Josef Hájek
Ing. Miroslav Kalousek
Mgr. Ing. Taťána Malá
Mgr. et Mgr. Jakub Michálek
Miroslava Němcová
Ing. Monika Oborná
Ladislav Okleštěk
Ing. František Petrtýl
Miloslav Rozner
Radek Rozvoral
Mgr. Kateřina Valachová, Ph.D.
prof. JUDr. Helena Válková, CSc.
Mgr. Marek Výborný

Reklama

Výběr článků

Načítám