Hlavní obsah

Poslanci volno nedostali, udělali si ho sami

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

S průtahy při projednávání služebního zákona se poslancům rozplývá vidina parlamentních prázdnin. Oslabuje tak pracovní morálka. V pátek se z mimořádného jednání Sněmovny omluvilo rekordních 51 zákonodárců, tedy čtvrtina dvousethlavé dolní komory.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s ministry během pátečního zasedání Poslanecké sněmovny

Článek

Šéfové klubů své ovečky oficiálně hájí pracovními povinnostmi, zdravotními komplikacemi a také tím, že se očekávalo přerušení schůze. Mezi řečí ale připouštějí, že řada z poslanců prostě odjela na zaplacené dovolené.

„Pracovní morálka upadá“

Jeden z ministrů Právu řekl, že absence parlamentních prázdnin škodí úrovni politické diskuse. „Pracovní morálka upadá, v srpnu bych jednání úplně zrušil,“ poznamenal.

Problém s docházkou měli v pátek hlavně poslanci z klubu TOP 09 a Starostů, chybělo jich 13, tedy přesně polovina. „Nebylo potřebné, aby tady byli všichni, když bylo dohodnuto jednání s koalicí,“ zastával se chybějících kolegů Martin Plíšek.

Jejich absence si všiml i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Mě zarazila hlavně neúčast opozice, protože říkala, že bude obstruovat, a to aktivním způsobem. Já jsem tu řadu opozičních lídrů vůbec neviděl,“ uvedl Sobotka.

Chyběl například hlavní opoziční rétor Miroslav Kalousek, který je na dovolené.

Prý se vypárovali

Ale ani poslanci z ČSSD se v pátek do Sněmovny nehrnuli, z padesáti jich chybělo jedenáct. Šéf klubu soc. dem. Roman Sklenák Právu řekl, že poslanci se vypárovali, protože nebylo možné očekávat, že dojde k hlasování.

„Bylo dohodnuto, že dojde k jednání s opozičními stranami. Opozice avizovala, že do té doby si bude chtít brát přestávky na jednání. Z toho šlo usoudit, že k hlasování nedojde,“ popsal důvody Sklenák.

Podobný argument použil i předseda klubu ANO Jaroslav Faltýnek, jemuž do plného stavu 47 poslanců chybělo devět.

Nedorazilo ani sedm komunistů z třiatřiceti. Šéf jejich klubu Pavel Kováčik Právu řekl, že většina omluvených byla pryč ze zdravotních důvodů. „Někteří si na letní týdny naplánovali zdravotní zákroky, někteří, jako kolega Nekl, který měl srdeční potíže, ho podstoupil nedobrovolně,“ uvedl Kováčik.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám