Hlavní obsah

Poslanci udělali první krok ke zrušení daně z nabytí nemovitosti

Novinky, ren

Poslanci ve středu večer v prvním čtení podpořili vládní návrh na zrušení daně z nabytí nemovitosti. Zákon musí ještě projít druhým a třetím čtením, opozice již předem avizovala, že s částmi zákona nesouhlasí a připraví změny. Zákon musí nyní do 10 dnů projednat výbory.

Foto: Novinky

Tiskové konference poslaneckých klubů

Článek

Daň z nabytí nemovitosti činí dnes čtyři procenta z ceny nemovitosti a platí ji kupující. Platí se ze staveb i pozemků. Neplatí se z novostaveb a jsou od ní osvobozeni ti, kteří nemovitost získali v dědictví či darem.

Schillerová už měsíc slibuje zrušení daně z nabytí nemovitosti. A trh kvůli tomu stojí

Domácí

Zrušení daně by mělo mít i zpětnou účinnost. Daň podle návrhu ministerstva financí nebudou muset platit ani ti, kteří koupili nemovitost nebo pozemek už v prosinci 2019. Pokud ji už zaplatili, budou peníze vráceny.

Dvě podmínky Schillerové

Návrh ale ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) spojuje se dvěma podmínkami. Každý, kdo si nyní vezme při koupi nemovitosti hypotéku, si může ze zákona při podání daňového přiznání jednou ročně odečítat úroky z úvěrů ze svého daňového základu. To by pro smlouvy uzavřené od 1. ledna 2022 nově už platit nemohlo.

Druhá podmínka je spojená s délkou doby, po kterou musí vlastník platit daň z příjmu, pokud se rozhodne nemovitost prodat.

Vláda schválila zrušení daně z nabytí nemovitosti

Domácí

Daň je dnes až 15 procent a platí se z rozdílu toho, za kolik byla nemovitost koupena a následně prodána. Dnes musí vlastník daň z příjmu při prodeji platit, pokud nemovitost prodá do pěti let. Pokud se k tomu rozhodne později, daň platit nemusí. Schillerová chce tuto dobu prodloužit až na 10 let.

Ministryně argumentuje bojem proti spekulantům, kteří domy ve velkém nakupují a pak za draho prodávají. A také pomocí mladým rodinám.

ODS: Jen zátěž rozkládáte

Právě tyto dvě podmínky opozice kritizuje a nazývá je krokem zpět. Daň by chtěla zrušit bezpodmínečně. Vláda tím podle nich jen ukazuje, že jí nejde o ulehčení občanům.

„Rozkládáte daňovou zátěž v čase, my bychom chtěli, aby pořízení bydlení bylo levnější a naši občané nebyli tak daňově zatíženi. Zrušení daně z nabytí nemovitosti podporujeme. Nebereme to ale pouze jako technickou věc, ale jako hodnotu, protože chceme podporovat vlastnické bydlení,” řekl Novinám poslanec ODS Vojtěch Munzar.

Dodal, že jeho strana v rámci druhého čtení připraví změny.

Reklama

Výběr článků

Načítám