Hlavní obsah

Poslanci se přou, kolik vyplácet exprezidentům

Novinky, ada, nig, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Václav Havel se jako exprezident doživotní renty zřejmě přece jen dočká. Poslanci ve středu nevyhověli komunistům, kteří žádali, aby Sněmovna neschvalovala žádný zákon, kterým by bývalým prezidentům byl přiznán plat, finanční příspěvek na kancelář a asistenta a auto s řidičem.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Ke komunistům se připojili pouze tři poslanci ODS. Ostatní strany se shodly, že bývalí prezidenti by měli mít na doživotní finanční zajištění od státu nárok. Názory se ale značně rozcházejí. Zatímco vláda navrhla 50 tisíc jako plat a stejnou částku na kancelář a asistenta, poslanci se přiklánějí k tomu, aby částka byla určena pouze jako násobek platu poslance. To znamená, že by měla být odvozována od průměrného platu v nepodnikatelské sféře jako tomu bude od příštího roku u všech ústavních činitelů.

Představa o násobku, kterým by se měl plat vypočítávat, se v návrzích poslanců pohybuje od 0,8 do 1,9. Při současných poslaneckých platech by to znamenalo, že by exprezidenti mohli brát od 37 200 do 88 400 korun. Na kancelář a asistenta by se pak tyto částky mohly pohybovat od 46 500 do 130 200 korun. Přitom nejnižší sumy navrhovali komunisté a nejvyšší Taťána Fischerová (US-DEU). Argumentovala tím, že např. provoz nynější kanceláře Václava Havla stojí 150 tisíc Kč měsíčně. Podle informací Práva to je ještě o 50 tisíc víc.

Renta jen na pět let

Poslanec ČSSD Antonín Seďa přišel s návrhem, aby exprezident požíval všech výhod, tedy renty, náhrad a auta, pouze pět let po opuštění funkce a pokud by byl zvolen dvakrát po sobě, což ústava umožňuje, pak by měl nárok po dobu deseti let. V druhé pětiletce by pak již pobíral částky jen poloviční.

Podle Jiřího Václavka (ČSSD) by na stejné zabezpečení měli mít nárok také všichni bývalí předsedové vlád od roku 1990, pokud ve funkci strávili alespoň dva roky.

Přiznání doživotního politického důchodu může zkomplikovat ještě to, že poslanci pozdrželi projednávání ostatních navazujících zákonů. Pokud by ty nebyly schváleny včas, pak by nebylo určeno, kdo by exprezidentům měl rentu vyplácet, a nebylo by také stanoveno její osvobození od daní.

Sněmovna se totiž zadrhla na projednávání platových podmínek budoucích europoslanců, které vláda na dřívější žádost poslanců do těchto zákonů doplnila. Jak řekl jeden z vážných uchazečů o tento post Jan Zahradil (ODS), není možné jen stanovit platy těmto lidem, ale je nutné také upravit jejich postavení v českém ústavním pořádku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám