Hlavní obsah

Poslanci schválili zvýšení TV a rozhlasových poplatků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci ve středu schválili zvýšení koncesionářských poplatků. Příjem televize tak podraží ze současných 75 korun až na 135 korun měsíčně v roce 2008. U rozhlasu není zvýšení tak velké, ze současných 37 korun zaplatíme 45 korun měsíčně. Česká televize také omezí reklamu.

Článek

V roce 2008 by měla na veřejnoprávní obrazovce zbýt jen reklama svázaná s velkými sportovními či kulturními akcemi.

Zvýšení poplatků u televize bude postupné, nejprve se zvýší na 100 korun měsíčně, v roce 2007 na 120 korun a konečně o rok později na 135 korun měsíčně.

S normou, aby začala platit, musí ještě souhlasit Senát a podepsat ji prezident. Zatím není jasné, kdy poprvé budou lidé muset zaplatit zvýšené poplatky. Záleží to na tom, kdy norma nabude účinnosti, a to vyplyne až z postoje Senátu a prezidenta. Dřív než za několik měsíců to ale asi nebude. Poplatky rostly naposledy v roce 1997.

Senátem zákon zřejmě projde. Předseda senátorského klubu ODS Tomáš Julínek míní, že jejich senátoři, kteří mají v horní parlamentní komoře 40 z 81 křesel, budou respektovat rozhodnutí poslanců.

"Pokud byl naplněn konsensus ve Sněmovně při tak velkém počtu přijatých pozměňovacích návrhů," řekl na dotaz Práva. Obává se sice, že se do předlohy mohla vloudit nějaká chyba, na kterou pravidelně senátoři přicházejí. "Doufám, že to bude opravitelné a byl bych rád, aby se tento zákon vyřešil konsensuálně," dodal.

Platí všichni, co mají proud

Od platnosti zákona vzniká povinnost platit koncesionářské poplatky všem, kteří odebírají elektrický proud. I tak ale můžete České televizi, resp. Českému rozhlasu v čestném prohlášení sdělit, že televizor či rádio nevlastníte.

Novela také počítá s pokutami například za to, když se někdo lží domůže osvobození od poplatku. Může ho to pak stát kromě dluhu i 10 000 korun přirážky. Osvobozeni od placení poplatku budou jako dosud sociálně slabí lidé, ale i někteří další, například nevidomí. Poslanci ale navíc do novely zapracovali ustanovení, které od placení osvobozuje školy.

SOS: princip kolektivní viny

Sdružení obrany spotřebitelů ČR se však nelíbí, že poplatky by automaticky měla platit každá domácnost napojená na elektřinu. "Trochu to připomíná princip kolektivní viny. Jen v mém okolí znám několik lidí, kteří doma televizi nemají. Myslím, že by problém koncesionářských poplatků šlo vyřešit přijatelnějším způsobem," řekla Ivana Picková z SOS.

ČT je spokojená

Česká televize je relativně spokojená. "Postupná redukce reklamního času sice není pro ČT nejideálnější, ale postupné navyšování poplatku je řešení, které jí zajistí stabilitu financování. Televize použije peníze na přípravu digitalizace, na výrobu nových pořadů, zejména dramatických a dokumentárních, a na investice," sdělil Právu mluvčí ČT Martin Krafl.

Poslanci dnes rozhodovali mezi několika variantami a po skončení hlasování ani mnozí z nich neměli zcela jasno v tom, v jaké podobě normu schválili. Z novely ale vypadla takzvaná inflační doložka, která by znamenala, že vláda by v budoucnosti dál zvyšovala poplatky v závislosti na inflaci. Znamená to tedy, že i každé příští zvýšení poplatků bude muset schválit parlament.

Novelu ve Sněmovně prosadili hlavně někteří sociální demokraté, část klubu ODS a lidovci. Jedna ze spoluautorek původní verze zákona Taťána Fischerová (klub US-DEU) nakonec svůj podpis pod novelou stáhla, aby tak vyjádřila svůj nesouhlas s konečnou podobou textu.

Uspěla ale v tom, že ČT bude dál moci převádět reklamu z programu ČT2 na ČT1. Obávala se, že kdyby druhý program musel vysílat víc reklamy a nemohl ji převádět na první program, tlačilo by to ČT2 do komerční podoby.

Anketa

Souhlasíte se zvýšením koncesionářských poplatků za cenu snížení reklamy na ČT?
Ano
8,1 %
Ne
91,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1982 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám