Hlavní obsah

Poslanci přes odpor prezidenta zastavili převody nemocnic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sněmovna se v pátek opět postavila proti převádění krajských nemocnic na obchodní společnosti. Dolní komora přehlasovala prezidentské veto a znovu schválila novelu, která takové převody zakazuje do doby přijetí zákona o neziskových veřejných nemocnicích. ODS už připravuje stížnost k Ústavnímu soudu.

Článek

Podle novely mají kraje s privatizací nemocničních zařízení vyčkat do přijetí zákona o neziskových organizacích. Hejtmani ale míní, že to znemožňuje rozumnou a ekonomickou správu nemocnic, což může znepříjemnit jejich fungování do budoucna. Šéfové krajů tvrdí, že novela je protiústavní. Stát sice nemocnice dal do správy krajů, současně jim ale zakazuje s nimi nakládat, jak uznají za vhodné.

Klaus hejtmany vyslyšel. "Navržené změny představují vážný zásah do pravomocí krajů a obcí a brání postavení nemocnic na zdravý ekonomický základ. Nebude-li tato novelizace zákona přijata, nebude to mít žádné další nepříznivé následky, protože v oblasti ochrany veřejného zdraví nic akutního neřeší," odůvodnil Klaus veto, které už je nyní mimo hru.

Stížnost k Ústavnímu soudu

Stínový ministr spravedlnosti za ODS Jiří Pospíšil řekl, že tímto zákazem se hrubě zasahuje do majetkových práv obcí a krajů a do ústavního práva na samosprávu. "Tým právních expertů stínového ministra spravedlnosti ODS proto připravuje podání k Ústavnímu soudu České republiky, ve kterém navrhne, aby Ústavní soud příslušné ustanovení přezkoumal," sdělil Pospíšil.

Reklama

Související témata:

Související články

Senát odmítl zákaz převodu nemocnic

Odškodnění účastníků protikomunistického odboje bude Senát schvalovat až za týden. Na příští čtvrtek odložil také rozhodování o tom, zda má stát poskytovat...

Výběr článků

Načítám