Hlavní obsah

Senát odmítl zákaz převodu nemocnic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Odškodnění účastníků protikomunistického odboje bude Senát schvalovat až za týden. Na příští čtvrtek odložil také rozhodování o tom, zda má stát poskytovat příspěvek na zaměstnávání absolventů škol a starších lidí. Senátoři se v pátek k tomuto kroku odhodlali dnes po poledni poté, co odmítli pozastavit převod nemocnic na obchodní společnosti, navrhli zrušit zákon o nájmu nebytových prostor a upravili pravomoci ombudsmana.

Článek

Tato novela má dát veřejnému ochránci práv větší možnosti při pomoci lidem ve věznicích, azylových zařízeních nebo zdravotnických a sociálních ústavech. Senátoři se ale postavili proti zavedení institutu asistenta veřejného ochránce práv. Ombudsman bude také moci sdělovat jména představitelů úřadů, o které se zajímal.

Návrh na zrušení zákona o nájmu nebytových prostor prosadila v Senátu ODS. Podle Jaroslava Kubery (ODS) tento zákon není nezbytný, mohou jej nahradit pravidla uzavírání smluv o nájmu z občanského zákoníku. Podle ministra pro místní rozvoj Radka Martínka (ČSSD) je ale zákoník v současné podobě pouze rámcovou úpravou, v níž některá pravidla chybí.

Hlasy pravice horní komora zamítla novelu, která měla mimo jiné zakázat krajům převádět nemocnice na obchodní společnosti. Zákaz do předpisů o veřejném zdraví prosadili levicoví poslanci jako "blokační opatření" do doby, než začne platit připravovaný zákon o neziskových veřejných nemocnicích. Sněmovna ale může veto Senátu stejně jako jím navrhované úpravy přehlasovat.

Senátoři mají na programu své schůze, která bude pokračovat 23. června od 09:00, také nominaci osobností na státní vyznamenání. Na výběr bude mít nejméně 26 kandidátů. Patří mezi ně bývalý bývalý disident a pozdější zákonodárce Václav Benda, někdejší předsedkyně Akademie věd Helena Illnerová a členové protikomunistické odbojové skupiny bratří Mašínů. Očekává se, že je horní komora doporučí tak jako loni na Medaili Za hrdinství.

Senát bude v prvním čtení posuzovat senátorské návrhy na výslovný zákaz propagace komunismu a na zrušení doživotní imunity zákonodárců. Rozhodovat bude také o návrhu poskytovat příspěvek obcím, v jejichž blízkosti by se připravovala výstavba jaderného zařízení nebo úložiště radioaktivních odpadů. Na čtvrtek si také vyžádal informace od vlády o výsledcích nynějšího summitu EU v Bruselu, který se věnoval mimo jiné dalšímu osudu euroústavy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám