Hlavní obsah

Poslanci překvapivě zamítli zastropování autorských plateb, Gazdík svolává demonstraci

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Členové sněmovního výboru pro vědu, školství, kulturu, mládež a tělovýchovu na středečním jednání o novele autorského zákona překvapivě zamítli pozměňovací návrh Petra Gazdíka (TOP 09/STAN) o zastropování autorských poplatků. A to i přes to, že se Gazdík, jak ve středu Právo informovalo, dohodl s ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL), že autorské poplatky by se neměly zvyšovat o více než trojnásobek inflace za minulé tři roky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda STAN a místopředseda Sněmovny Petr Gazdík

Článek

Poslanec tak chtěl zabránit tomu, aby se autorské poplatky kolektivnímu správci (v ČR především Ochranný svaz autorský - OSA) navýšily o padesát procent. Přesto výbor jeho pozměňovací návrh zamítl a doporučil Sněmovně vrátit do druhého čtení vládní novelu autorského zákona.

„Velmi mě překvapilo, jak dnešní výbor probíhal. Je evidentní, že OSA nelení a lobbuje na všech stranách. Má z toho lukrativní byznys, a ministerští úředníci jí v tom pomáhají,“ řekl Právu rozezlený Gazdík.

Paní náměstkyně zřejmě zapomněla na naší schůzku.
Petr Gazdík (TOP 09, STAN)

Ministr kultury Daniel Herman nebyl na jednání výboru přítomen, zastupovala jej náměstkyně Petra Smolíková. Ta se na jednání vyjádřila, že pozměňovací návrh nebyl dostatečně projednán.

Bude demonstrace

„Paní náměstkyně zřejmě zapomněla na naší schůzku, u které seděla se mnou a s ministrem, a přeje si, aby OSA mohla dál zdražovat jako doposud a odírat obce a živnostníky,“ řekl Gazdík.

Ten nejen že chce o situaci jednat s ministrem kultury Hermanem, ale svolal na čtvrteční dopoledne demonstraci. Protestní průvod by měl začít u pražského sídla OSA a pokračovat k budově ministerstva kultury.

Toto je nepřiměřená ingerence státu do soukromoprávního prostředí.
hudebník Luboš Andršt

Proti zastropování plateb na výboru vystoupili zástupci OSA, například známý bluesový kytarista Luboš Andršt. „Jsem z toho jako autor zděšen, jak se k tomu problému všichni stavíte, jako že muzikanti jsou zlo, které je třeba vymýtit, zadupat do země a udělat z nich bezdomovce,“ řekl poslancům Andršt.

„Chcete zastropovat honoráře hudebních autorů, jejich soukromé peníze. To, že se sdružili do organizace je normální a přirozené. Toto je nepřiměřená ingerence státu do soukromoprávního prostředí,“ vyčetl členům výboru Andršt.

„Když jdu hrát, nikdo mi neurčuje, kolik peněz si smím vzít, to je nesmysl. Jako muzikant to nechápu, takové jednání s umělci jsem nezažil už 25 let,“ dodal hudebník.

Anketa

Měly by mít poplatky za autorská práva nějaký limit?
Ano
97,9 %
Ne
2,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4445 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám