Hlavní obsah

Poslanci o jediný hlas zamítli registrované partnerství

PRAHA

Čeští poslanci v pátek již po několikáté zamítli návrh zákona o registrovaném partnerství. Česká republika tak v době, kdy partnerství osob stejného pohlaví zákonem upravují ostatní evropské země, bude bez podobné právní úpravy. Návrh poslankyně Taťány Fischerové a dalších přitom neprošel o jediný hlas.

Foto: Alena Zavoralová

Zleva: starosta města Poličky Jaroslav Martinů, místostarosta Antonín Kadlec, velvyslanec Hynek Kmoníček a ředitelka muzea Pavla Juklová.

Článek

Pro zákon se vyslovilo 82 ze 165 přítomných zákonodárců, proti hlasovalo 65 z nich. Mezi odpůrci byli jako jeden muž poslanci KDU-ČSL.

Po oznámení výsledků se jednacím sálem Sněmovny rozlehl potlesk odpůrců zákona. Zástupci Gay a lesbické ligy v kuloárech uvedli, že o přijetí registrovaného partnerství se pokusí znovu. Lidovec Jiří Karas naopak novinářům řekl, že dnešní rozhodnutí poslanců považuje za vítězství zdravého rozumu.

Jedna z autorek nynější předlohy Táňa Fischerová (klub US-DEU) zatím neví, zda ještě v tomto volebním období návrh zopakuje. "Ale zřejmě v této Sněmovně pro to není vůle," soudí.

Dnešní místy nervózní jednání provázela i řada procedurálních sporů a opakovaná hlasování. Poslanci v jednu chvíli dostali zákon do podoby, kdy stál před závěrečným hlasováním a přitom s legislativní chybou - ve znění, které jeho účinnost stanovilo na začátek letošního roku. Ve hře byly i pozměňovací návrhy, které by filozofii původní verze zákona poměrně značně pozměnily.

Návrhy na uzákonění svazků gayů a lesbiček Sněmovnu pravidelně rozdělují napříč politickými frakcemi, jednotně proti je jen KDU-ČSL. Obecně platí, že víc zastánců má tento zákon spíš na levici. Potvrdilo to i dnešní hlasování.

Bez adopce

Návrh počítal s tím, že registrované partnerství osob stejného pohlaví může vzniknout veřejným prohlášením před matričním úřadem. Učinit by tak mohli svobodní lidé nad 18 let, z nichž alespoň jeden je českým občanem. Poté by se vzájemně stali tzv. osobou blízkou pro účely trestního řádu i občanského zákoníku.

V sociální oblasti by se k partnerství přihlíželo při výpočtu životního minima a při posuzování nároků na dávky sociální podpory. Tak jako tři předcházející návrhy i tento počítal se zákazem osvojování či adopce dětí.

Anketa

Jste pro registrované partnerství osob stejného pohlaví?
Ano, bez možnosti adopce
28,1 %
Ano, i s možností adopce
44,2 %
Ne
27,7 %
Celkem hlasovalo 1830 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám