Hlavní obsah

Poslanci nechtějí prozrazovat, na co použili "expertné" za 14 tisíc

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podrážděnost, vyhýbavé odpovědi, jen občas ochota – takové byly reakce poslanců a senátorů na otázky týkající se 14 211 korun, na které mají každý měsíc nárok jako na tzv. expertné. Poslanci ho loni využili z 97 procent.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Sněmovní sál PSP ČR

Článek

Právo oslovilo zákonodárce napříč politickým spektrem a položilo jim dvě otázky:

Právo oslovilo zákonodárce napříč politickým spektrem a položilo jim dvě otázky: Kolik peněz z expertného měsíčně čerpáte?

Poskytli byste studii, kterou jste si nechali vypracovat, k nahlédnutí?

U většiny oslovených se otázky nesetkaly s nadšením. Kolik z přidělených 14 tisíc čerpá, nechtěl například popsat poslanec Jan Bürgermeister (ODS): „Zeptejte se mě v lednu, až to vyúčtuji.“

Za co peníze utrácí, odpovídal obecně. „Jsou to nejen studie, ale i určitý odborný servis, a tím moje odpověď končí. Neodpovím dál, nemám to teď v hlavě, jsou to spíš drobnosti, které se sečítají,“ uvedl. Na dotaz, zda by mohl uvést příklad konkrétní studie, odpověděl: „Ne, ne, ne. Nebudu to teď pitvat.“

O mnoho konkrétnější nebyl ani poslanec ČSSD Pavel Ploc. „Nemohu vám říct komu a ani částku, ale řádně to fakturuji. Využívám to na mediální služby, legislativní či sportovní analýzu,“ uvedl. Ani on si nevybavil konkrétní studii.

Starší studii byl zprvu ochoten poskytnout, ale později se ozval zpět, že ji neposkytne: „Ze zákona nesmí na veřejnost, komu se to fakturuje, je to moje osobní věc.“ Nakonec se opravil, že to „není ze zákona dané, ale osobně nevidím důvod, proč bych to měl zveřejňovat“.

Poslanec Jiří Dolejš (KSČM) přiznal, že využívá většinu čtrnáctitisícové částky. „Na různá témata, nejčastěji z oboru činnosti, tedy k daním, ale jde i o obecně politické věci. Nechal jsem si například dělat srovnání, jak je to s daňovou progresí u nás a v cizině,“ řekl Právu.

Ani on nechtěl svoji studii poskytnout. „Zájem někdy mít budu, ale je to pro mě. Není důvodu, je to moje know-how,“ odpověděl.

Přemysl Rabas (SZ) přidělenou částku, kterou výhradně využívá na expertní studie, prý „zdaleka“ nevyčerpá. Analýzy si nechává vypracovávat v souvislosti s ekonomikou, ochranou životního prostředí či těžebními limity.

Na dotaz, zda by byl ochoten poskytnout nějakou studii, odpověděl váhavě: „Na to bych se musel podívat, nevylučuji to.“

Obávají se médií

Nadšený dotazem nebyl ani senátor za ODS Tomáš Töpfer. „To jsou otázky, které jsou pod mou rozlišovací schopnost,“ prohlásil. Na rozdíl od Bürgermeistera byl ale pak o něco sdílnější.

„Zadal jsem si, co jsem potřeboval, na začátku roku, a od té doby jsem prostředky už ani nečerpal,“ řekl. Podle něj šlo o studie ohledně návrhu zákona o daňových asignacích a návrh na zrušení DPH z užitkových vozů. Expertizu však poskytnout odmítl.

„Důvod, proč to nechci poslat, je, že se to týká úplně jiných právnických osob a lidí, co pro nás pracují. Nemám důvod takto bulvárně uvádět, kdo, na čem jak pracuje, aby se zase novináři obraceli na ně,“ prohlásil.

Na špatnou zkušenost s médii se odvolával i senátor za KSČM Václav Homolka. Novináři prý za vším něco vidí, zkomolí jeho slova a on se nemůže bránit. „V jednom médiu mě vypodobnili jako otesánka, nenasytného senátora, který ždímá státní pokladnu na úkor občanů, aniž by pochopili, jak systém čerpání peněz v Senátu funguje,“ řekl Homolka.

Stejně jako Töpfer se bojí, že zveřejněním jmen lidí, kteří mu zhotovují studie či se starají o webové stránky, by spolupracovníkům ublížil. Ani Homolka nechtěl být konkrétní.

„Patřím k opozičním politikům, tudíž nepotřebuji oficiální vládní názor, ale zadání, které dám já. Například když někdo řekne, že Lisabonská smlouva je perfektní, tak mu mohu uvěřit, nebo si nechat zpracovat posudek o jejích možných úskalích,“ uvedl.

Senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) uvedl, že měsíčně využije celou čtrnáctitisícovou částku. „Nyní mi zdroje nebudou stačit. Právní studie, kterou jsem si nechal zpracovat, stojí víc než roční příspěvek,“ řekl. „Jde o analýzy, které se týkají hospodaření státu, a o jakých záležitostech pojednávají se, doufám, dočtete v novinách,“ dodal. Také slíbil, že expertizu Právu poskytne poté, co ji probere s příslušným ministrem.

Jinou strategii volí senátor Miroslav Antl (ČSSD): „Peníze dáváme do Fondu Miroslava Antla, pro který pracují experti z různých oborů, potřebných pro aktuální konzultaci.“

Tito odborníci podle něj pracují bez nároku na honorář a expertné nechávají fondu. „Z něj rozdělujeme peníze pro region, jak lze dohledat na mých internetových stránkách,“ dodal Antl.

Reklama

Výběr článků

Načítám