Hlavní obsah

Poslanci napínají příští maturanty

Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polemiky o rozšíření povinné státní maturity ze tří předmětů včetně obávané matematiky neberou konce. Poslanci teprve včera poslali do druhého čtení návrh ministra školství Roberta Plagy (ANO), aby se zrušila současná norma, podle níž by měli už v příštím roce ze tří předmětů povinně maturovat gymnazisté a studenti lyceí, rok poté i studenti z většiny ostatních oborů.

Foto: Novinky

Už konečně rozhodněte, apelují na zákonodárce budoucí maturanti. Ilustrační foto.

Článek

Zákonodárci si schválili zrychlený režim dalšího projednávání, ale i tak bude definitivně rozhodnuto nejdřív v dubnu. Tedy zhruba rok před maturitou dnešních třeťáků.

Názory se tříští ve většině stran kromě Pirátů, kteří zrušení povinné matematiky prosazují. Plaga poukazoval na to, že nejprve je nutné změnit výuku matematiky a až poté státem kontrolovat studentské dovednosti. „Povinnou maturitou z matematiky nedocílíme toho, aby studenti a děti uměli matematiku. Papír to nevyřeší,“ uvedl.

Exministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD), za jejíhož vedení byla povinná maturita z matematiky prosazena, připomněla, že už v roce 2016 žádala pravice povinnou matematiku bez odkladu.

Blíže neurčený odklad

Navzdory tomu vláda prosadila čtyř, respektive pětiletý odklad, aby se nastupující středoškoláci mohli na změnu pravidel připravit. Nyní připustila, že by se povinná matematika mohla odložit o dva roky.

Maturanti stále nevědí, co bude s matematikou

Věda a školy

K tomu se připojil i školský expert ANO Ivo Vondrák, byť proti odkladům původně brojil. Lidovec Jiří Mihola poznamenal, že za dva roky se ve školství nemůže nic významného změnit, a proto by byl ochoten povinnou matematiku zrušit úplně. „Za dva roky tu budeme zpět a budeme se o tom bavit stejně. To není ke studentům seriózní,“ dodal.

Proti zrušení naopak vystupoval hlavně Václav Klaus (Trikolóra). „Jde o to zajistit stabilní a jednoduché prostředí. Maturita má být z češtiny, matematiky a cizího jazyka v co nejjednodušší formě,“ řekl.

Podle piráta Mikuláše Ferjenčíka se opomíjí, že maturita má být certifikátem pro cestu za dalším vzděláváním i dokladem o splnění čtyřletého středoškolského učiva.

Nejlepší maturantkou na světě je Češka

Věda a školy

„Ať maturita funguje jako příprava na vysokou školu, ale i jako nějaké minimum,“ uvedl. Dodal, že šprtání na maturitní testy ještě neznamená, že mládež bude skutečně umět logicky, kriticky uvažovat, což je hlavním záměrem maturitní matematiky.

Baxa: Studenti nejsou líní, mají různé vlohy

Jan Zahradník (ODS) varoval, že jakýkoliv odklad povede k tomu, že se posílí „silná lobby mladých pohodlných lidí“.

Přisadil si i ekonomický expert ODS Jan Skopeček: „Matematika se učí od první třídy a bylo by hloupé, kdyby si stát neotestoval, jak to ti učitelé umí učit.“

Školský expert ODS Martin Baxa ovšem požaduje zachovat status quo, tedy svobodu výběru, kdy je státní maturita povinná jen z češtiny a studenti si volí mezi cizím jazykem a matematikou.

„Nesouhlasím s tím, jak tady zaznělo, že jsou studenti líní. Já učil na prestižním gymnáziu a vím, že studenti mají různé vlohy,“ zdůraznil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám