Hlavní obsah

Poslanci jsou zděšeni odvoláním šéfa Národního divadla, chtějí vysvětlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sněmovní podvýbor pro kulturu chystá mimořádné jednání kvůli odvolání ředitele Národního divadla (ND) Jana Buriana a možným dalším změnám ve vedení kulturních organizací. Ve čtvrtek to oznámil Stanislav Polčák (TOP 09 a STAN), podle kterého jsou on i další členové výboru kroky ministra kultury Jiřího Balvína zděšeni.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr kultury Jiří Balvín

Článek

Podvýbor se sejde ve středu odpoledne po jednání Sněmovny, která by měla hlasovat o důvěře kabinetu Jiřího Rusnoka.

„Na jednání je pozván pan ministr Balvín. Byl požádán o to, aby vysvětlil svoje kroky,“ řekl Polčák. Podle něj členové podvýboru, se kterými dosud mluvil, s Balvínovými kroky nesouhlasí.

„O odvolání Buriana jsem informoval i premiéra Jiřího Rusnoka, který řekl, že je to záležitost mého resortu,“ řekl Balvín Českému rozhlasu. [celá zpráva]

Na protest proti Burianovu odvolání rezignovalo vedení opery ND i Státní opery Praha. [celá zpráva]

Sobotka se obrátí na Rusnoka

ČSSD považuje odvolání ředitele Národního divadla (ND) Jana Buriana za skandální a nepřijatelné. Její předseda Bohuslav Sobotka proto premiéra Jiřího Rusnoka dopisem požádá, aby zajistil návrat Buriana do funkce.

"Žádám předsedu vlády Jiřího Rusnoka, aby se zasadil o to, že před hlasováním o důvěře jeho vládě v Poslanecké sněmovně již nebudou ze strany členů vlády prováděny žádné zásadní personální změny," uvedl v tiskovém prohlášení Sobotka. "Současně žádám předsedu vlády, aby prostřednictvím své autority zajistil, že bude Jan Burian vrácen do funkce ředitele Národního divadla, z níž byl zcela nepochopitelně a bez jakéhokoliv řádného zdůvodnění odvolán."

ODS považuje krok ministra kultury za skandální. "Nový ministr Jiří Balvín tím vnáší do resortu kultury místo odbornosti spíše nejistotu, chaos a rozvrat," uvedl v tiskovém prohlášení místopředseda strany Jiří Pospíšil, podle něhož je Burian nezpochybnitelný expert, který byl vybrán nezávisle.

Úřadující předseda Martin Kuba a šéfka Sněmovny Miroslava Němcová zase ve společném prohlášení uvedli, že má teď ODS o důvod víc nepodpořit Rusnokovu vládu. „Dnešní další krok vlády, kdy ministr kultury odvolal ředitele Národního divadla, je opět v rozporu s výroky premiéra Rusnoka, že od jeho vlády nemáme očekávat žádné zásadní personální změny a noc dlouhých nožů. Tento výrok v dnešních dnech začíná působit značně komicky, když konkrétní kroky ministrů bohužel stále více ukazují pravý opak," prohlásili.

Nesouhlas zprava i zleva

Podle šéfky sněmovního podvýboru pro kulturu Dany Filipi (ODS) je Burianovo odvolání překvapivé. "Buriana doporučila komise respektovaných odborníků," připomněla poslankyně.

"Je skandální, aby takto zásadní personální čistky prováděl ministr úřednické vlády, která vznikla mimo struktury Parlamentu a dosud nezískala důvěru Poslanecké sněmovny. Jiří Balvín se chová jako mocipán, který se schovává za fráze o průhledných výběrových řízeních," uvedl v tiskovém prohlášení stínový ministr kultury za ČSSD Ivan Krejčí, podle něhož to poškodí českou kulturu.

Burian se měl ve čtvrtek ujmout funkce, Balvín jej ale ve stejný den odvolal. Jako důvod ministr uvedl, že Burianovo jmenování nevzešlo z výběrového řízení. Podle některých informací Balvín podobný krok chystá i v případě designovaného ředitele Národní galerie Jiřího Fajta.

Buriana počátkem roku jmenovala tehdejší ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09 a STAN) po sporech kolem náhlého odvolání ředitele Ondřeje Černého loni v září. Do funkce ho vybrala odborná komise.

„Podle mého soudu jsem prošel výběrovým řízením podle všech evropských standardů. Byla jmenována rada nezávislých odborníků, kteří zpracovali nějaký koncept a vyhledávali ředitele, což je postup u těchto institucí běžný,“ řekl Burian. Dodal, že v komisi seděli dva bývalí ministři kultury, dva úspěšní ředitelé velkých divadel, rektor Akademie múzických umění, tedy lidé „se vším mandátem“.

Postránecký: Je to nehoráznost

Proti odvolání Buriana se ohradil také herec činohry Národního divadla Václav Postránecký. "Je to nehoráznost, takhle se slušný, dobře vychovaný člověk nechová. Je neuvěřitelné, že ministr vlády, který nemá mandát, zpochybňuje mandát člověka, který ho dostal od odborníků s podporou celé kulturní obce,” prohlásil.

„Jan Burian měl plnou podporu jako člověk schopný řešit věci, zklidňovat situaci a otupovat ostří. V dlouhodobé krizi ND bylo jeho jmenování světlým bodem, který je krutým a hrubým způsobem zpochybněn. Je smutné, že v této společnosti přestávají platit pravidla," dodal.

„Je s podivem, že ministr vlády, která ještě nedostala důvěru, odvolává ředitele Národního divadla. Zpráva mě zastihla na dovolené, až se vrátím, budu to řešit,“ řekl Právu další člen činohry ND Miroslav Donutil.

„S ohledem na to, co se stalo s panem Burianem a jak je s ním zacházeno, bych rád prohlásil, že pokud budu v pátek odvolán z místa generálního ředitele Národní galerie (NG), do kterého jsem byl řádně jmenován předchozí ministryní kultury, pak se už výběrového řízení na generálního ředitele NG nebo něčeho podobného v České republice nezúčastním. Mám velmi dobrý manažerský post v Německu, kde si mojí manažerské odborné práce velice váží,” konstatoval generální ředitel Národní galerie Jiří Fajt.

"V případě NG se již několik let účastním konkurzu na generálního ředitele, přičemž v případě, kdy o novém generálním řediteli NG rozhodovala komise mezinárodních odborníků, jsem byl jednoznačně označen za vítěze tohoto konkurzu, takže po těchto zkušenostech jsem dospěl k názoru, že místo toho, aby se dalo místo odborníkům, tak na ministerstvu kultury vítězí politikaření a prosazování zájmů lobbystických skupin. Takže z tohoto důvodu bych už žádné další výběrové řízení na generálního ředitele NG neabsolvoval,“ prohlásil.

Anketa

Může podle vás ministr vlády, která nemá důvěru Sněmovny, provádět zásadní personální změny ve státních institucích?
Ano
23,1 %
Ne
76,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 34352 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám