Hlavní obsah

Poslanci ČSSD se budou pokutovat za zaměstnávání příbuzných

Novinky, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanecký klub soc. dem. si po květnových volbách schválil etický kodex, který obsahuje pokutu až ve výši jednoho poslaneckého platu, tedy 59 tisíc korun hrubého, pokud zákonodárce zaměstná osobu blízkou nebo si u ní pronajme poslaneckou kancelář.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanci ČSSD ve Sněmovně

Článek

Na začátku září klub ČSSD provede inventuru, zda všichni její poslanci kodex dodržují.

„Je tam možnost udělit sankci do výše jednoho poslaneckého platu. A to opakovaně,“ řekl Právu místopředseda poslanců soc. dem. Jeroným Tejc.

Stejná sankce podle něj platí, pokud by si zákonodárce ČSSD pronajal poslaneckou kancelář u příbuzného. Soc. dem. přitom bude teprve zjišťovat, jak její poslanci etický kodex dodržují.

„Na začátku září provedeme jakousi inventuru, zda všichni členové klubu etický kodex dodržují,“ prozradil Tejc.

Sněmovna poskytuje každému zákonodárci na poslanecké asistenty měsíčně 35 tisíc korun. Asistenti nejsou zaměstnanci Sněmovny, ale pracují na živnostenský list, musí si tak platit sami zdravotní a sociální pojištění. Výhodou ale je, že mají k dispozici elektronickou kartu, která jim umožňuje přístup do dolní komory.

Tento měsíc přitom média informovala, že svou manželku zaměstnává jako asistentku poslanec ČSSD Alfréd Michalík. To ale brzy skončí. „Ke konci července bude smlouva s mojí manželkou ukončena,“ řekl Michalík Právu.

Stejně tak zaměstnal manželku poslanec ODS Tomáš Úlehla, jeho kolegyně Zdeňka Horníková má za asistenta svého syna. Poslanec Věcí veřejných Stanislav Huml má sice za asistentku svoji dceru, ale platí si ji z vlastního platu, a nikoliv z peněz poskytovaných na tento účel Sněmovnou.

Rozruch vyvolal také místopředseda klubu ČSSD Václav Klučka, který si za asistenta stanovil zbrojařského lobbistu Richarda Hlavatého. Poté, co informace zveřejnily Hospodářské noviny, se asistenta zbavil.

Je to samozřejmost, tvrdí ostatní strany

ČSSD by chtěla, aby se k jejímu etickému kodexu včetně zákazu zaměstnávat příbuzné připojili i jiní. „Byl bych rád, kdyby se k tomu ostatní kluby přidaly,“ deklaroval Tejc.

Předseda poslanců za TOP 09 a Starostové Petr Gazdík v reakci řekl Právu, že jejich poslanci příbuzné nezaměstnávají, aniž by přijímali etický kodex. „My se k tomu nemusíme připojovat, protože nikdo z našich poslanců nezaměstnává své příbuzné. Není nikdo, kdo by tak činil. Není třeba k tomu schůzovat a halasně schvalovat a vyhlašovat kodexy. Měla by to být samozřejmost,“ uvedl Gazdík.

Šéfka poslanců Věcí veřejných Kristýna Kočí upozornila, že u nich bylo jasno už před volbami. „Poslanecký klub Věcí veřejných má vlastní etický kodex, který jsme přijali jako první již před volbami. Nemusíme se tedy připojovat,“ sdělila Právu Kočí. Ocenila přitom, že se soc. dem. krokem její strany inspirovala.

Poslanci jsou zodpovědní dospělí lidé. Nebudeme se připojovat k opakované mediální aktivitě ČSSD. Nic jiného než mediální aktivita to totiž není.
šéf poslanců ODS Petr Tluchoř

Také šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik nevidí důvod, proč halasně podepisovat etický kodex jako ČSSD. Nezaměstnávat příbuzné považuje za samozřejmost.

„My nepotřebujeme podepisovat žádný etický kodex, my se takto chováme přirozeně. Nám připadá nemorální přihrávat peníze osobám blízkým nebo si u nich pronajímat kanceláře,“ prohlásil.

Občanští demokraté také žádný písemný kodex nechystají. „Poslanci jsou zodpovědní dospělí lidé. Nebudeme se připojovat k opakované mediální aktivitě ČSSD. Nic jiného než mediální aktivita to totiž není,“ sdělil Právu předseda poslanců Petr Tluchoř.

Podle něj je potřeba zaměstnání příbuzného posuzovat individuálně případ od případu. Pokud tak některý poslanec učiní, měl by podle Tluchoře být schopen takový krok obhájit. „Žádná nařízení pod pokutou nechystáme,“ dodal.

Vysoké pokuty jsou v posledních letech v politice populární. Průkopníkem se stal středočeský hejtman David Rath (ČSSD), který nechal krajské zastupitele podepsat čtyřmiliónový závazek věrnosti. Před volbami pak budoucí poslanci VV podškrtli smlouvu, na základě které by při případném přestupu do jiné strany měli zaplatit sedm miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám