Hlavní obsah

Poslanci chtějí přísnější tresty za vraždy, mírnější za drogy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sněmovnou v pátek v prvním čtení prošel návrh trestního zákoníku, který zpřísňuje tresty za závažné činy a zmírňuje tresty za držení drog. Změnu navrhlo ministerstvo spravedlnosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Článek

Nejvyšší možný trest, kromě doživotí, zvyšuje návrh z 25 na 30 let odnětí svobody. Za brutální vraždu zvyšuje sazbu z 15 na 20 let. Zavádí nový alternativní trest domácího vězení až na dva roky včetně elektronického dohledu nad odsouzeným.

Zákon zachovává trestní odpovědnost od 15 let. Mírní také tresty za držení drog. Nyní se předlohou bude zabývat ústavně-právní sněmovní výbor. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) by chtěl, aby Sněmovna zákon projednala v první polovině roku, Senát v druhé.

"Nyní platí v Česku trestní zákoník z roku 1961," zdůvodnil nutnost reformy ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Novela vychází z kodexu, který byl již projednán předchozí vládou, nakonec ale nebyl schválen.

Podle ministra je také třeba posuzovat společenskou nebezpečnost jednání a nejen formální pojetí trestného činu. Je proto třeba posílit alternativní tresty. "Česká republika je na předních místech v počtu odsouzených k trestu odnětí svobody, často se přitom jedná o pachatele méně závažné trestné činnosti," uvedl ministr s tím, že ministerstvo chce proto zavést nový alternativní trest domácího vězení.

Dvacet cigaret marihuany

Norma také počítá i s tím, že za držení nejvýše 20 cigaret marihuany nebo nejvýše půl gramu pervitinu by hrozila jen pokuta za přestupek. "Snažíme se najít kompromis mezi příznivci liberálního a radikálního přístupu.

"Dosud není řečeno, kde je hranice mezi trestním činem a přestupkem," řekl Pospíšil. V případě držení drog ve větším množství by se mělo rozlišovat mezi měkkými drogami, kdy by pachateli hrozil až jeden rok odnětí svobody, a ostatní mi drogami, za jejichž držení by hrozily až dva roky.

Marihuana zůstává v Česku zakázanou drogou, přesto se v poslední době pohled na její využívání mění a soudy i zákonodárci slevují z tvrdé restrikce. Podle Nejvyššího soudu už nelze trestat pouhé pěstování marihuany, nelze také kriminalizovat léčebné užívání marihuany, ačkoli formálně jde o trestný čin.

Radim Chytka (ODS) v diskuzi navrhl snížení trestní zodpovědnosti na 14 let. "Naši čtrnáctiletí mladiství jsou schopní pochopit, že krást a vraždit se nemá. Pokud všechny záchranné mechanismy selžou, stát má pak právo v jeho (mladistvého) prospěch klepnout jej přes prsty," uvedl.

Komunisté návrh kritizovali

"Současný zákon byl zcela určitě překonán společenským vývojem, ale byl také od devadesátých let 62 krát novelizován. Novela je ideologicky podbarvená," řekl Stanislav Grospič (KSČM). Podle něj také vládní návrh odbourává formální pojetí trestního práva, což povede k formální kriminalizaci všech trestných činů. "To je pro nás zcela zásadní problém," dodal. Vláda musí podle něj návrh přepracovat.

Poslanec Zdeněk Jičínský (ČSSD) se vyslovil pro puštění novely do druhého čtení. Uvedl, že souhlasí se zvýšením trestů a se zavedením domácího vězení. Také navrhl, aby se pro určité trestné činy snížila věková hranice na 14 let. "Měli bychom také opustit od ideologických formulací, které osnova obsahuje," poznamenal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám