Hlavní obsah

Poslanci budou losovat o luxusní byty

Novinky, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslance čeká v příštích dnech netypický souboj. Nepůjde o politiku, ale o to, v jakých bytech budou po dobu svého služebního pobytu v hlavním městě bydlet. Právě se totiž dokončuje čtvrtmiliardová rekonstrukce domu U Zlaté koruny v malostranské Nerudově ulici, kde od září získá své luxusní soukromí a také podzemní parkoviště 47 členů dolní komory.

Foto: AČR

Hladinu rybníka čeřily ocelové kolosy

Článek

Byty, které se budou rozdělovat mezi mimopražské poslance, jsou velmi rozdílné. Od podkrovních o 33 metrech čtvrtečních až po téměř devadesátimetrové dvoupokojáky. Nikdo si nebude moci vybírat. Neexistují dva stejné. Rozhodne proto los, tak jako tomu bylo v polovině devadesátých let, kdy Sněmovna získala prvních šestnáct bytů v Rumunské ulici na pražských Vinohradech.

"Losovat se bude systémem jako při mistrovství světa ve fotbale: Na jedné straně budou jména poslanců a na druhé hromádce čísla bytů," prozradil Právu šéf komise pro práci kanceláře Karel Vymětal (KSČM). Podle něho není vyloučeno, že si pak vylosovaní poslanci dohodnou výměnu mezi sebou, ale to je již jen jejich věcí.

Seznamy podle velikosti klubů

Lhůta, kdy by poslanecké kluby měly komisi pro práci kanceláře Sněmovny předat seznamy zájemců a případných náhradníků, vyprší právě dnes. "Podle toho, co vím, jeden klub zatím ani svou kvótu nenaplnil, v jiných je naopak zájem mnohem vyšší, než je počet přidělených bytových jednotek. Ten jsme vypočítali podle síly klubů. Takže náš klub například má nárok na třináct bytů, a protože tři bydlí v Rumunské, v Nerudovce obsadíme deset bytů," uvedl Vymětal. Také komunisté museli čelit silnému zájmu, a tak formu losování využili již při sestavování svého "pořadníku" s tím, že přednost dostaly ženy.

Zájem o byty v Nerudovce je vzhledem k blízkosti Sněmovny i k možnosti parkování v podzemních garážích pochopitelný. Náhradníci budou proto čekat, zda některé strany nevyužijí všechny přidělené počty. Nejvíce, 16 bytů, by měla obsadit soc. dem., ODS by podle výpočtů mohla osídlit 13, lidovci pět a US-DEU tři jednotky.

Nábytek dodají vězni

Stavební práce v malostranském paláci na adrese Nerudova 15 jdou do finiše. Kolaudace je plánována mezi 15. květnem a 15. červnem. Byty pak čeká vybavování nábytkem a 1. září budou připraveny pro nastěhování.

Vybavení nábytkem zadala Sněmovna Vězeňské službě. Je to levnější. Cena je již obsažena v ceně celé rekonstrukce. "Těch 250 miliónů, které byly určeny v době zadávání zakázky, je cena nepřekročitelná," řekl Vymětal.

Poslanci se budou muset spokojit se základním vybavením, které jim obstará parlament. Tím je postel, pracovní stůl, sedací souprava, skříň, kuchyňská linka, vybavení koupelny. Podle Vymětala ještě v komisi neprobírali možnost dalšího dovybavení vlastními věcmi poslanci, ale rozhodně se nepočítá s výměnou zařízení: "Je to stále ubytovna parlamentu, takže nábytek bude takový, jakým ho vybaví parlament. Rozhodně nebude možné, že by někdo měl individuální přání, které by se mu plnilo," prohlásil Vymětal.

Zachráněná památka

O tom, že Sněmovna získá pro své členy malometrážní byty v centru města, rozhodli poslanci již před čtyřmi lety. Do té doby s výjimkou šestnácti bytů v Rumunské řešila kancelář bydlení zákonodárců jen příspěvkem na nájem v bytech, které si sami v Praze sehnali. Ten se léty valorizoval až na dnešních 13 800 Kč. Podle šéfa kanceláře Sněmovny Petra Kynštetra jen malá část poslanců plně tento příspěvek využívala. Přesto na bydlení vynakládala komora každoročně částku přesahující 20 miliónů korun. To se pro další léta může snížit.

Dům U Zlaté koruny je historickou budovou, která od svého počátku byla vždy ubytovnou. Kdysi sloužila jako "hotel" pro ty, kdo čekali na audienci u krále. V novodobé historii v ní byla umístěna vojenská ubytovna. Po roce 1989 o ní ministerstvo obrany přestalo mít zájem i kvůli velice špatnému stavebnímu stavu.

Sněmovna ji nejprve nabízela své mladší horní komoře pro bydlení senátorů, ale ti ji odmítli. Nakonec poslanci rozhodli o rekonstrukci pro své potřeby.

"Veřejnost se naštve"

"Nechci vůbec diskutovat o rentabilnosti takovéhoto rozhodnutí. Podstatné je, že se podařilo zachránit historickou památku, která by dnes již zřejmě vůbec nestála, protože byla na spadnutí," obhajuje rozhodnutí svých předchůdců Vymětal. Naráží tak na kritiku, jíž nešetří především Karel Kühnl (US-DEU), který vypočítal návratnost této parlamentní investice na 122 let a dodnes je přesvědčen, že se měl dům výhodně prodat ke komerčním účelům. Jak v pondělí upozornil časopis Týden, byty v této lukrativní lokalitě lze pohodlně pronajmout třeba za 35 tisíc korun měsíčně. Někteří poslanci se proto nové možnosti lekli. "Veřejnost to asi pobouří," řekla Týdnu Alena Páralová z ODS bydlící v rekonstruovaném domě Sněmovny na neméně skvělé vinohradské adrese.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám