Hlavní obsah

Pompeo byl jako voják u hranic ČSSR

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mike Pompeo do Česka zavítal za svůj život vůbec poprvé. Nejblíž k hranicím tehdejšího Československa měl, když v roce 1989 sloužil jako voják v západoněmeckém Bayreuthu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo při vystoupení v Senátu

Článek

„Tehdy bylo téměř nemožné si vůbec představit, že americký ministr zahraničí bude vlastně mít projev tady v Praze, protože v té době jste tady byli pod vlivem komunistů. Mě ani nenapadlo, že bych to měl být já, protože jsem byl mladý poručík,“ řekl senátorům.

Pompeo v Praze: Amerika bude vždy s vámi

Domácí

Doplnil, že pochází z Kansasu, kde žije hodně lidí s českými kořeny. „Máme tam české festivaly, které jsou v malých městečkách v Kansasu. Tito osadníci přišli za lepším životem. Byla tam také úrodná půda a také svoboda,“ dodal.

Andrej Babiš doufá, že Pompeo se vrátí, aby si užil Prahu v klidu. „Je škoda, že se teď nedostal na Karlův most, kde je poloprázdno,“ řekl. Oba politici se poprvé potkali v roce 2015, kdy byl Babiš v USA coby ministr financí a Pompeo byl kongresmanem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám