Hlavní obsah

Polské příhraniční tržnice jsou v obležení Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi před Vánoci zaplavují polské příhraniční tržnice, jako je například ta v Zabelkově, která leží pár kilometrů od Bohumína. Nakupují zde nejen levnější potraviny, ale i vánoční cukroví, ozdoby a stromečky. Hitem mezi Čechy jsou i polské podarunkove karty, tedy dárkové poukazy.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Fronta u stánku na maso na polské tržnici v Zabelkově

Článek

Dužo, dužo ludzi (hodně, hodně lidí), neskrývala překvapení nad přívalem aut, která se snažila ve čtvrtek dopoledne zaparkovat u polské tržnice v Zabelkově, pracovnice parkoviště. A hned dodávala, že to tady dlouho nebylo, aby lidé neměli kde zaparkovat. Češi totiž vyrazili na vánoční nákupy.

Největší fronty se tvořily u stánků s masem, mléčnými výrobky, cukrovím, ale také s vánočními dekoracemi. A ceny i kvalita nabízených surovin se kupujícím líbila.

„Viděla jste ty krásné žampióny a velkou hlívu? Koupila jsem deset žampiónů za dvacet korun a půl kila hlívy za pětačtyřicet korun. U nás bych neměla ani polovinu z toho a o té kvalitě taky mluvit nebudu. V Tescu jsem nedávno čtvrt kila hlívy kupovala za čtyřicet čtyři,“ svěřila se Novinkám padesátiletá Tereza Lovečková, která přijela na trh udělat vánoční nákup z Ostravy.

Taška se jí naplnila i zeleninou, proslulými polskými krovkami, pěti másly po šestatřiceti korunách, kozími a ovčími sýry či sladkostmi. „Necelé kilo vánočního cukroví mají za sto čtyřicet korun. Když ale vezmete dvě krabice, tak vás to vyjde jen na dvě stě čtyřicet. A mají různé druhy,“ ukazovala žena, která nedá dopustit ani na polské maso. „Budu si muset vystát tu frontu. Dnes je tu hodně lidí, ale to nevadí,“ usmála se.

Kupují i umělé vánoční stromečky

Michal Jirásek z Opavy na polský trh přijel kromě potravin zakoupit i vánoční stromeček. „Mají tady krásné umělé stromky. Cena se pohybuje podle jejich velikosti. Nejmenší tam mají za čtyři stovky a největší vyjde už na nějakých tisíc dvě stě korun. Co jsem se díval, tak u nás byly podobné stromky tak o dvě či tři stovky dražší,“ ukazoval.

„My se tu jen chceme porozhlédnout a koupit třeba nějaké oblečení jako vánoční dárky. A je tu na výběr spousta druhů svíček,“ líčila zase další z nakupujících, seniorka Božena Myšková z ostravské části Jih.

Její partner dodal, že potraviny chtějí nakoupit až v polské Ratiboři v nákupním centru Auchan. „Tady je to blázinec. Dnes je tu abnormálně lidí. V té Ratiboři to bývá klidnější, i když tam taky jezdí hodně Čechů. Jedeme tam hlavně pro čerstvé ryby a mořské plody. Děti to mají rády. Holt Polsko má na rozdíl od nás moře,“ vysvětloval senior.

Vánočním hitem jsou polské dárkové poukazy

Kromě nákupů vánočních dárků na polské tržnici a v obchodech si letos Češi oblíbili polské podarunkove karty, tedy dárkové poukázky. Jako vánoční dárek tak lidé dostanou například poukaz na wellness pobyt v Polsku či u Baltského moře nebo vánoční slevovou kartu na nákupy ve svých oblíbených polských restauracích, drogériích, obchodech s nábytkem, módou a obuví.

„Dceři jsme jako vánoční dárek koupili podarunkovou kartu do jejího oblíbeného polského kadeřnictví. Zeť dostane poukaz do polské optiky, potřebuje nové brýle a v Polsku to vyjde levněji. My chodíme v Polsku i k zubaři,“ svěřili se manželé Hrubešovi z Bohumína.

Dodali, že by rádi nakupovali v Česku, ale jejich důchody jim to nedovolují. „Jako mrzí nás to, ale když to ta naše vláda neumí… A přitom by stačilo dát na důležité potraviny nulové DPH, jako to mají v Polsku. To by třeba zase cizinci jezdili nakupovat k nám,“ myslí si manželé.

Potraviny v Polsku i nadále s nulovou DPH

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám