Hlavní obsah

Politiky čeká hádka o nemocnici v Iráku

Novinky, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ačkoli diskuse o další existenci českého kontingentu v irácké Basře ve Sněmovně ještě nezačala, dá se předpokládat, že bude stejně bouřlivá, jako před půl rokem. Názory politiků na prodloužení pobytu českých lékařů a vojáků se totiž značně liší. Česká jednotka by měla zatím setrvat v Iráku do konce roku.

Foto: Josef Talaš

Vítězky loňského ročníku

Článek

 Ministr obrany Miroslav Kostelka chce ale nyní požádat vládu, aby nemocnice mohla svoji činnost prodloužit o dva měsíce. "V současné době se připravuje materiál pro vládu a uvidíme, co odsouhlasí," řekl v neděli Právu Kostelka. Dodal, že jednou z možností je prodloužení pobytu nemocnice o dva měsíce a druhou je její stažení.

Dále ministr zřejmě navrhne vládě, aby po odchodu nemocnice mohli v Basře zůstat vojenští policisté, kteří nyní české lékaře hlídají.

Svoboda a Kasal opět v rozporu

O tom, že by Česká republika měla své vojáky v Iráku udržet, nepochybuje ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL). "Vede se debata o formě účasti. Je tu více možností. Může pokračovat nemocnice. Mohou být vysláni lékaři do iráckých nemocnic. Můžeme použít naše vojáky či policisty, aby pomohli ve stabilizačních silách," řekl Právu Svoboda. Ten se dostal svým souhlasem s účastí Česka ve válce s Irákem do rozporu s většinou lidovecké členské základny, jíž chce i po listopadovém sjezdu KDU-ČSL šéfovat.

Jiný názor má stejně jako na jaře místopředseda Sněmovny Jan Kasal (KDU-ČSL). "Proměna vojenské nemocnice v ozbrojené jednotky bez žádosti Spojených národů je pro mě obtížně přijatelná," uvedl Kasal. Dodal, že bude i pro dvouměsíční prodloužení existence nemocnice požadovat mandát OSN.

Nečas: škrty ohrožují mise

"Tato vláda dramaticky zařízla rozpočet armády a nemůže dávat sliby, které nemůže splnit," upozornil stínový ministr obrany Petr Nečas (ODS) a dodal, že v době radikálních škrtů jsou drahé zahraniční mise neudržitelné.

Premiér Vladimír Špidla na adresu českých vojáků v Iráku pro Právo uvedl: "Je to věc, která ještě není uzavřená ani jako politická úvaha, ani jako vojensko-technická." Dodal, že pokud se vláda shodne na prodloužení pobytu české nemocnice, předloží návrh Sněmovně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám