Hlavní obsah

Nemocnici v Basře navštívil ministr obrany a americký velvyslanec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BASRA

Ministr obrany Miroslav Kostelka spolu s americkým velvyslancem v České republice Craigem Stapletonem navštívil v sobotu českou polní nemocnici v jihoirácké metropoli Basře. Kostelka i Stapleton v krátkém projevu k nastoupené jednotce poděkovali vojákům za jejich dosavadní práci.

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

"Vám, co končíte, bych chtěl poděkovat především za námahu při výstavbě nemocnice. Vám, kteří zde začínáte, chci popřát štěstí a hlavně to, abyste se všichni vrátili zdraví," řekl Kostelka.

Vojáci se v nemocnici, která má působit v Basře do konce roku, právě střídají. Armádním speciálem přiletělo pět desítek čerstvých příslušníků personálu nemocnice. Výměna příslušníků jednotky bude ukončena 6. října.

Nemocnice jen do konce roku

Byť podle dosavadních plánů ministerstvo obrany mělo požádat Poslaneckou sněmovnu o prodloužení mandátu jednotky do konce února příštího roku, Kostelka v Basře řekl, že vládě navrhne, aby svou práci ukončila ke konci letošního roku.

Podle Stapletona fakt, že nemocnice nejspíš ke konci letošního roku své působení ukončí, je důsledkem měnící se situace v oblasti a zhodnocení zdrojů. "Navíc nikdo nečekal, že by tu polní nemocnice byla na pořád," dodal velvyslanec, podle kterého čeští lékaři odvádějí vynikající práci.

S Kostelkou přiletělo i dítě

Domů do Basry se s Kostelkou letecky vrátilo i jedno z dětí, které se v minulých dnech podrobilo léčbě v pražské nemocnici v Motole. Celkem zatím do České republiky lékaři poslali devět dětí, další čtyři by měly ještě odcestovat v příštích dnech.

Kostelka se Stapletonem dostali přiděleny pokoje v jediné zděné budově české základny v Basře a jsou tak první návštěvou na této úrovni, která v areálu polní nemocnice přespí. Původně vojáci uvažovali o jejich ubytování v hotelu v centru města, z bezpečnostních důvodů se však ale od této varianty upustilo. Ze stejných důvodů byla také do poslední chvíle utajovaná návštěva amerického velvyslance.

Stapleton do Iráku?

Stapleton, jehož působení v Praze koncem roku skončí, by se podle některých informací měl stát emisarem administrativy prezidenta George Bushe v Iráku.

Český ministr obrany se před přejezdem z mezinárodního letiště v Basře na českou základnu zastavil na krátkém jednání s vedením britské divize. Britové několikrát vyjádřili přání, aby v oblasti působili čeští vojáci i po odjezdu polní nemocnice. Zájem mají především o vojenské policisty, případně o jednotku speciálních sil.

Výběr článků

Načítám