Hlavní obsah

Politici chtějí v kampani využít olympiádu a slibují peníze na sport

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak na sebe upozornit v předvolební kampani, aniž by politik zaplatil jedinou korunu? Stačí si například ve správný čas vypomoci populárními sportovci.

Článek

Zimní olympijské hry ve Vancouveru  začínají a politici se už chytili příležitosti. Ve čtvrtek  to udělal předseda ODS Mirek Topolánek.

V otevřeném dopise olympionikům vyjádřil podporu a napsal, že i když jim kvůli pracovním povinnostem nemůže fandit na místě, bude se na jejich výkony alespoň dívat v televizi. A nezapomněl ani na politiku a své rivaly.

„V Kanadě budete reprezentovat ČR. Poté, co někteří politici v loňském roce několikrát poškodili pověst našeho státu, to mohou být právě Vaše medaile, které naši krásnou modro-červeno-bílou vlajku vrátí zpět na mezinárodní scénu v pozitivních souvislostech,“ napsal Topolánek v narážce na pád jeho vlády, který vyvolala ČSSD.

Pokud jde o sportovce, kteří pojedou na olympiádu, tak bych je nechal, aby se plně soustředili na své výkony, a pak o tom budeme hovořit
Jiří Paroubek

Sportovce ujistil, že zahájí veřejnou debatu o změnách financování sportu tak, aby byl nalezen schůdný a efektivní finanční model.

„Tak jako v celé společnosti, musíme i ve sportovní oblasti najít recept, jak předejít dluhům a zajistit podmínky do budoucnosti, která musí být lepší než mnohde zatuchlé, zato pro některé velmi pohodlné současné poměry,“ uvedl Topolánek.

Podle místopředsedy a šéfa volebního štábu ODS Ivana Langra strana s přímým angažováním sportovců nepočítá. V minulých letech tomu však bylo naopak. Tváří ODS se stal například hokejista Jaromír Jágr.

Soc. dem. šilhá po olympionicích

Naopak rivalové z ČSSD chtějí pomoci sportovců před volbami využít. „Počítáme s podporou některých sportovců v kampani,“ potvrdil ve čtvrtek Právu šéf ČSSD Jiří Paroubek. Jména však zatím prozradit nechtěl.

„Pokud jde o paralympioniky, tam je to známo. Pokud jde o sportovce, kteří pojedou na olympiádu, tak bych je nechal, aby se plně soustředili na své výkony, a pak o tom budeme hovořit,“ uvedl.

Ani Paroubek se nechystá do Kanady a podobně jako Topolánek bude sledovat hry v televizi. Na narážku šéfa ODS v dopise olympionikům reagoval slovy: „Myslím si, že si užívá, že pár týdnů do voleb bude moci říkat nesmysly. Pak ho už tak často asi slýchat nebudeme.“

„Sportovců si vážíme. ČSSD jako jediná strana bude mít program pro sport a chceme systémově změnit situaci v českém sportu. To je něco, o čem se ODS a dalším pravicovým stranám nezdá. Stále si přitrouble myslí, že trh všechno srovná,“ dodal šéf soc. dem.

Jak ve čtvrtek informovalo Právo, v rámci ČSSD se uvažuje o vytvoření ministerstva sportu. Na kandidátce soc. dem. jsou dva bývalí olympionici: bývalý skokan na lyžích Pavel Ploc, který vede kandidátku soc. dem. v Libereckém kraji, a hokejista Jiří Šlégr, jenž je hned za Paroubkem v Ústeckém kraji.

Baroš i Bauer pro občanské demokraty

Na sportovce v minulosti sázela ODS. Před sněmovními volbami v roce 2006 ji podpořili například fotbalista Milan Baroš či lyžař Lukáš Bauer. Fotbalista Tomáš Ujfaluši daroval na pomoc postiženým povodněmi 10 tisíc eur (téměř 300 tisíc korun) a peníze svěřil tehdejšímu šéfovi poslaneckého klubu ODS Vlastimilu Tlustému, aby je předal potřebným.

Hokejista Jágr byl předvolební tváří ODS v roce 2004 při krajských a senátních volbách.

Tlustý byl později kritizován za dohodu s Barošem. Ukázalo se, že fotbalová hvězda nepodporovala ODS zadarmo. Podle Tlustého verze šlo o příslib premiéra Topolánka, ale sám čelil výtkám za to, že coby ministr financí desetimiliónovou státní dotaci pro Baroše zahrnul do plánu ministerských výdajů.

Pro více peněz jsou i lidovci

Ani lidovcům není sport cizí. Minulý týden se sešli se zástupci sportovních svazů, se kterými podepsali memorandum. V něm přislíbili, že budou bojovat za více peněz pro sport a sportovce.

Jejich lídrem v Libereckém kraji je také bývalý zmocněnec pro lyžařské mistrovství světa v Liberci Roman Kumpošt. Jeho nástupkyně ve funkci Kateřina Neumannová se ještě v závěru své sportovní kariéry po olympiádě v Turíně objevila na billboardech lidovců.

V minulých volbách byl krátce jedničkou na soupisce lidovců v Karlových Varech bývalý fotbalový reprezentant František Straka.

Na kandidátkách TOP 09 se sešlo několik sportovců, v Karlovarském kraji bude voliče lákat z desátého místa světoznámý žokej Josef Váňa. V Moravskoslezském kraji bude mezi voliči TOP 09 zase hodně fotbalových fanoušků, protože na deváté příčce kandiduje kapitán Baníku Ostrava Martin Lukeš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám