Hlavní obsah

Policistů bude více, ale klesnou jim platy, rozhodla vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V příštím roce bude mít policie 38 996 služebních míst. Vyplývá to z návrhu systemizace počtů policistů, který ve středu podle informací ČTK schválila vláda. Materiál, který připravil policejní prezident Martin Červíček a předložil ministr vnitra Jan Kubice, také stanoví, že v roce 2013 policistům klesne plat v průměru asi o 700 korun na 30 616 korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Policejní prezident Martin Červíček

Článek

Na mzdy policistů chce nový policejní prezident podle aktuální předkládací zprávy 14,3 miliardy korun, což se sociálním a zdravotním pojištěním činí zhruba 19,3 miliardy korun. Konečná částka je o 440 miliónů korun nižší než původní požadavek bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho. Tomu kabinet v červenci vrátil jeho návrh k přepracování. Lessy mezi tím v čele policie skončil.

Jeho nástupce Červíček chce necelou půlmiliardu ušetřit zejména snížením počtu vedoucích na krajských ředitelstvích i na policejním prezidiu nebo omezením přesčasů příslušníků sboru. Současný počet policistů je zhruba o dvě stovky nižší než obsahuje Červíčkův návrh. K 1. srpnu bylo ve služebním poměru 38 787 mužů a žen.

Hasičů bude stejně

Počty hasičů se naproti tomu nezmění, zůstanou na hranici 9330 mužů a žen. V rámci vnitřní reorganizace má být ale zrušeno 300 míst z nevýjezdové části sboru a o toto číslo budou doplněny výjezdové jednotky. Tím mají být omezeny odpracované přesčasy, které jsou lépe placené. Přes 31 miliónů korun pak chtějí požárníci ušetřit snížením počtu občanských zaměstnanců o 136 lidí.

Celkem hasiči žádají na své platy včetně souvisejících výdajů 4,65 miliardy korun, občanští zaměstnanci pak více než 370 miliónů korun.

Méně peněz má v příštím roce jít do policejního školství. Kvůli tomu se má snížit počet služebních míst ve vzdělávacích zařízeních o 73 policistů, klesnout ze šesti na tři by měl i počet škol. Tím má být uspořeno asi 115 miliónů ročně. Pro policejní školy navrhl Červíček částku 178 miliónů Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám