Hlavní obsah

Policisté přišli o část stabilizačních příplatků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až osmdesát procent policistů od prvního července přišlo o část stabilizačních příplatků. Ty mají sloužit jako motivace, aby příslušníci v práci neskončili. Změnu popsal policejní prezident Martin Vondrášek v dopise příslušníkům, který má Právo k dispozici.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Stabilizační příplatky ve výši od 2500 do 5000 korun do začátku července byly vypláceny teritoriálně, tedy v regionech s největším podstavem příslušníků. Nyní bude příslušníkům v Praze a Středočeském kraji příplatek snížen na tři tisíce, policisté z Karlovarského kraje dostanou dva a půl tisíce. Podle tohoto systému dostane příspěvek 8292 policistů.

Přilepší si ale příslušníci, kteří u policie slouží dlouhodobě. Ti, kteří slouží 20 a více let, dostanou dva tisíce. O tisíc korun víc dostanou policisté sloužící 25 a více let. Týkat by se to mělo 13 293 příslušníků.

Ferrari je nejhorší možný signál a symbol rozhazovačného státu, míní PR odborníci

Domácí

„Policie stárne, za posledních osm let vzrostl průměrný věk policisty o více než tři roky na současných necelých 40 let věku. To je právě ten věk, kdy většina kolegů má odslouženo zhruba dvacet let služby, týkají se jich výsluhové nároky a zároveň mohou být stále atraktivní na pracovním trhu,“ vysvětlil změnu v dopise Vondrášek.

Podle něj policisté, kteří mají odslouženo mezi dvaceti a třiceti lety, opouštějí sbor nejčastěji. Právě proto je stabilizační příspěvek změněn.

„Musím vycházet z aktuálních možností rozpočtu a činím tak alespoň první krok k plošné stabilizaci našeho bezpečnostního sboru. Byl bych nesmírně rád, kdyby každý z vás, komu v novém nastavení stabilizační příplatek přiznán nebude, případně bude snížen, pochopil důvody, které k tomuto skutečně obtížnému rozhodnutí vedly,“ napsal v dopise Vondrášek.

Chybí 42 milionů

Podle předsedy Nezávislého odborového svazu Policie ČR (NOS PČR) Tomáše Machoviče o část příplatků přijde zhruba 80 % z 39 825 příslušníků. Nejvíce se to dotkne 5566 pražských policistů, 70 % z nich dostane snížený příspěvek.

Vnitro dostane 1,5 miliardy na další vozy pro policii a hasičskou techniku

Domácí

„Vnímáme to velmi negativně, protože kvůli inflaci bylo třeba magistrátem v Praze zdraženo nájemné služebních bytů až o padesát procent. Chápeme, že policisté v Praze a Středočeském kraji mohou být naštvaní,“ komentoval Machovič.

Neočekává, že by ale kvůli změně příslušníci ze sboru odcházeli. Podle Machoviče by na původní příplatky za podstav krajů muselo být vydáno zhruba 42 milionů, v rozpočtu policie ale nejsou.

O změně s policejním prezidentem i jednal. „Původní záměr byl, že se příplatek bude vyplácet jen podle služby délky. Na jednáních s prezidentem jsem upozorňoval, že může vzniknout sociální problém, protože pro pražské policisty jsou náklady větší. Nakonec to přehodnotili a nechali částečně teritoriální příspěvek v Praze,“ podotkl Machovič.

Dodal, že na druhou stranu změna může pomoci udržet starší policisty, kteří přemýšleli nad odchodem do soukromého sektoru.

Kriminalita klesá, ale přesouvá se na internet. NCOZ chybí kvalitní lidé

Domácí

„S výsluhou a novou prací by vydělali i o tři tisíce více. Takto jim to bude vykompenzováno a zůstanou třeba ještě dva roky,“ řekl Machovič. Podle něj se ukáže na konci roku, zda příplatky budou dostačující a jestli starší příslušníci sbor opustí, či nikoli.

„Policejní prezidium stejně na konci roku bude zase vyhodnocovat. Pokud se v rozpočtu najdou peníze navíc, tak se může stát, že bude stabilizační příplatek i pro lidi, co slouží 15 let. Anebo bude méně peněz a znovu se změní kritéria,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám