Hlavní obsah

Policisté nemají náboje do nových pistolí

Právo, Radim Kijonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Přestože někteří policisté nedávno nafasovali nové, kvalitnější pistole, nemají do nich dostatek nábojů. Cvičné střelby proto musejí absolvovat se starými zbraněmi. Na službu s novými pistolemi mají určenou jen jednu krabičku.

Foto: Jiří Smutný

Daniel C. Jackson (uprostřed)

Článek

Problém, který je způsoben tím, že náboje do starých zbraní nepasují do nových, se týká středních Čech a částečně dvou moravských krajů.

"Dostali jsme nové pistole. Jsou opravdu skvělé. Ale problém je v tom, že do nich nemáme dostatek nábojů. Proto musíme cvičné střelby stále ještě absolvovat se starými zbraněmi. Rád bych věděl, kde se stala chyba," řeklo Právu několik policistů, kteří nechtěli být jmenováni. Do služby už sice chodí s novými pistolemi a s přesně přidělenou jedinou krabičkou nových nábojů.

Problém vyřeší přímá zakázka, tendr zrušen

Podle Zdeňka Zelenky z Policejního prezídia problém nastal kvůli zrušení veřejné obchodní soutěže na dodávku nových nábojů. "Druh střeliva v uživatelských zkouškách nevyhověl požadavku na funkční spolehlivost," uvedl Zelenka.

Ten ujišťuje, že pro přímý výkon služby je nábojů dostatek. "Problém je v některých místech s náboji pro potřeby výcviku," přiznal Zelenka. Kritický stav zásob nových nábojů podle něj řeší Policejní prezídium zadáním přímé veřejné zakázky do 30. června. "Tím jsou vytvořeny předpoklady pro vyřešení krátkodobého nedostatku nábojů pro výcvikové účely," uvedl Zelenka.

Stejná ráže, jiná délka

Do nových pistolí CZ 75 D Compact je určeno střelivo ráže 9x19. Střelivo do starých pistolí CZ vz. 82 má sice stejnou ráži 9 mm, ale další rozměry jsou odlišné, například délka nábojnice. "Proto tyto náboje nelze do nových zbraní používat," konstatoval Zelenka.

Policisté by prozatím neměli s novými zbraněmi kvůli nedostatečnému tréninku střílet hůře. "Otázka výcviku není jen záležitostí vlastní střelby," řekl Zelenka.

Ředitel severomoravské policie Radim Pražák se k problému s náboji příliš nevyjádřil. "V současné době Policejní prezídium provádí výběrové řízení na nákup další munice do nových pistolí. V případě potřeby tedy bližší informace požadujte tam," uvedl pouze Pražák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám