Hlavní obsah

Policisté chystají kvůli platům na konec ledna demonstraci

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policisté z celé republiky chtějí koncem ledna přijet do Prahy demonstrovat. Nevěří totiž slibům ministra vnitra Ivana Langera (ODS) a policejního prezidenta Vladislava Husáka, že letos nebudou brát méně peněz než loni. Podle odhadů odborářů by se propad v ročních příjmech mohl týkat více než 5000 policistů.

Článek

Plánovaná demonstrace by se měla podle účastníků diskuse na internetových stránkách www.policista.cz konat 26. ledna odpoledne před budovou ministerstva vnitra. Není však zatím jasné, zda se protestní akce opravdu uskuteční, její organizace se totiž dosud nikdo oficiálně neujal a podporu policejních odborů nespokojenci nemají.

"Neříkám, že jsme úplně proti, ale demonstrace nemá být prvním krokem. Máme naplánováno další kolo jednání s ministrem vnitra i s policejním prezidentem na přelomu února a března a do té doby chceme shromáždit další informace o tom, kolika lidí se bude propad týkat," řekl Právu předseda policejního odborového svazu Milan Štěpánek s tím, že nejdříve chce vyčerpat všechny možnosti k jednání.

Část policistů už však ztratila trpělivost. "Zastávám názor, že nechávat prostor jen pro jednání na úrovni ministerstva, prezídia a odborů je už malinko pozdě. Musíme se projevit nahlas a veřejně na demonstraci v Praze. Tím možná ta jednání i podpoříme, každopádně ukážeme svou nespokojenost veřejně - ne jen mezi námi," napsal např. diskutující s přezdívkou Pitbull.

Husák: problémy mohou mít mladí

Policisté si začali stěžovat poté, co dostali své platové výměry podle nového služebního zákona platného od začátku roku. Mnozí z nich jsou přesvědčení, že si proti loňsku pohorší. "Podle původního odhadu se to mělo týkat tří až pěti tisíc policistů z hlídkových služeb, zařazených ve třetí a čtvrté platové třídě, nyní ale zjišťujeme, že problém by mohl být i u lidí z páté třídy a výjimečně i šesté, tedy policistů z obvodních oddělení a případně kriminálky. Zatím nejsme schopni říct, kolik přesně takových případů bude," uvedl Štěpánek.

Husák ale včera zopakoval, že pohoršit by si neměl nikdo. "Garantujeme, že platové výměry za rok 2007 budou vyšší u všech policistů než v roce 2006," řekl Husák. Podle něj policisté srovnávali své prosincové platy v uplynulém roce, které zahrnují například odměny za přesčasy a svátky, a platové výměry na letošní leden. Podle nového služebního zákona jsou ale právě tyto peníze "navíc" řešeny jiným způsobem. Přesčasy se například vyplácejí až po odpracování 150 hodin.

Podle ministra Langera je možné, že hlavně v počátcích působnosti nového zákona mohou někteří policisté pocítit rozdíly ve mzdě, ale ty se prý budou postupně odstraňovat. Policejní prezident připustil, že určitý problém by mohl skutečně nastat u tří až pěti tisíc mladých policistů zařazených do těch nejnižších tříd, ale nemělo by jít o propad. "Oni si totiž do loňska přivydělávali přesčasy, které jsou nyní řešeny jinak, takže je možné, že ve výsledku budou mít sice víc peněz, ale ne o tolik," vysvětlil Husák. Dodal ale, že skutečný vývoj platů u policistů bude možné posoudit až na konci roku. "K demonstracím v tuto chvíli není důvod," dodal prezident.

Nový zákon o služebním poměru přináší policistům, hasičům, celníkům nebo příslušníkům vězeňské služby řadu změn. Podle nových pravidel se budou muset například více vzdělávat, bude snazší jejich propouštění, přijdou o příplatky za práci o svátcích a hodnostní příplatek. Na druhou stranu mají slíbené vyšší mzdy.

Poláci jezdí vydělávat do Británie

Svérázným způsobem řeší problémy se svými platy někteří policisté ze sousedního Polska, kteří odjíždějí sloužit do Velké Británie a Irska. Po nezbytném školení se mohou Poláci stát v těchto zemích během několika měsíců plnoprávnými policisty a vydělají si tak několikanásobně více než jejich kolegové v Polsku. "Moje první výplata byla přesně tak vysoká jako v Polsku. Rozdíl byl jen v měně," řekl např. Andrzej, který je policistou v Londýně.

Podle mluvčího českého policejního prezídia Davida Kubaláka však není v našich podmínkách něco takového snadné. "Služební zákon to zakazuje, takže by ten policista musel nejdříve odejít od naší policie a vyvázat se ze služebního poměru," řekl Kubalák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám