Hlavní obsah

Policisté česko-polskou hranici do soboty neopustí

Právo, Vladislav Prouza

Policisté zůstanou na česko-polské hranici minimálně do soboty, odkdy by měly být jasné podmínky, za jakých lze do Polska cestovat.

BEZ KOMENTÁŘE: Hraniční přechod Královec mezi ČR a PolskemVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

„Od 13. června jsme se rozhodli otevřít hranice pro země Evropské unie," prohlásil podle polské agentury PAP premiér Mateusz Morawiecki.

„Režim na polsko-české hranici stanovilo Polsko, takže to zůstává na nich,“ reagoval mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška.

Termín, kdy česko-polské hranice opustí ozbrojené hlídky, si policisté netroufají odhadnout. „Minimálně do soboty bude platit stávající režim. Otevření hranice a podmínky vstupu jsou dvě naprosto odlišné věci,“ konstatovala mluvčí cizinecké policie Renáta Grecmanová.

Lidé nečtou zprávy. Policisté vracejí od česko-polských hranic desítky aut

Domácí

Policisté na zlomku otevřených česko-polských přechodů nyní každodenně vracejí zpátky desítky aut koupěchtivých Čechů a Poláků. Řadu lidí zmátlo bezpodmínečné otevření hranic s jižními sousedy. Čechy, kteří o víkendu vyrazí do Polska za nákupy, mohou policisté na hranicích obrátit. „Lidé, kteří se chystají do Polska, si musejí zjistit podmínky vstupu na polské území. Mohlo by se stát, že by byli v Polsku neoprávněně. Otevření hranic ještě neznamená, že je možné na území cizího státu bezpodmínečně vstoupit,“ upozornila Grecmanová.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Policejní stanoviště z česko-polské hranici

Polsko od soboty otevře hranice lidem z EU

Koronavirus

Návrat do schengenského normálu netrpělivě očekávají starostové příhraničních měst a obcí. Život v česko-polském pohraničí vrátila pandemie do doby před možná pětatřiceti lety, kdy cestu do Polska podmiňovalo pozvání, a příhraniční obce připomínaly místa, kde se zastavil čas. „Předpokládám, že v rámci rozvolnění dojde na malé přechody a stezky, na nichž jsou lidé v příhraničí závislí. Od čtvrtečního rána kvůli tomu vyřizuji spoustu telefonátů. Nic konkrétního ale nevím,“ přiblížil starosta Meziměstí na Náchodsku a radní Královéhradeckého kraje Pavel Hečko (ČSSD).

Obyvatelům příhraničí jde hlavně o možnost vyjet za nákupy. „Doufám, že konečně budeme moci nakupovat v Polsku, kam to máme nejblíž, a kde mají kvalitnější a lacinější potraviny. Poláci jsou nadržení na dnes v Česku lacinější pohonné hmoty a pivo,“ tvrdí starosta Královce na Trutnovsku Tibor Terbák (nezávislý), jenž v případě, pokud policisté na místním přechodu zůstanou, očekává důslednou kontrolu kamionů. Řada těžkých náklaďáků nad devět tun tudy donedávna projížděla bez nezbytného povolení. „Během policejního dozoru to neriskovali a obec si oddychla,“ podotkl Terbák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám