Hlavní obsah

Policie zvýšila po útoku v Nice bezpečnostní opatření

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká policie v reakci na čtvrteční útok v Nice zvýšila bezpečnostní opatření u vytipovaných objektů a v místech, kde se pořádají sportovní a kulturní akce a lze tam předpokládat zvýšený počet osob. Oznámil to v pátek ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Ministerstvo zahraničí zároveň doporučilo, aby se lidé mířící do Francie vyhýbali místům s větší koncentrací osob.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Dnes v dopoledních hodinách se také z pokynu premiéra sejde zpravodajská skupina, která dostupné informace vyhodnotí. Zatím však nic nenasvědčuje tomu, že by pachatel útoků měl jakékoli vazby na ČR,” uvedl Chovanec.

Bezpečnostní informační služba (BIS) nemá informace, že by v ČR aktuálně hrozilo nebezpečí teroristického útoku. Mluvčí BIS Jan Schubert připomněl, že zatím není jasné, zda šlo o čin jednotlivce, nebo zda byl pachatel členem teroristické skupiny.

"Při útoku osamělého vlka je téměř nulová šance takový útok zastavit," citovala Schuberta ČTK.

Chovanec dodal, že Policejní prezidium rozhodlo o „zvýšeném výkonu služby u vytipovaných objektů”. Policisté se rovněž zaměří na místa sportovních a kulturních akcí, kde se dá předpokládat větší množství osob.

K podobným opatřením policie přistupovala i v minulosti při teroristických útocích v Evropě.

„Bezpečnostní služby i Policie ČR jsou v kontaktu s partnery ve Francii. Policie ČR ke komunikaci využívá Národní kontaktní bod pro terorismus,” připomněl ministr.

Ministerstvo upozorňuje lidi mířící do Francie

„Ministerstvo zahraničních věcí doporučuje vyhýbat se místům s větší koncentrací osob a respektovat pokyny místních orgánů,” uvedl resort a připomněl, že Francie pravděpodobně prodlouží nouzový stav, který v zemi trvá od loňského listopadu.

„Na jeho základě může policie mimo jiné provádět domovní prohlídky bez soudního povolení. Úřady mohou také např. rušit veřejná shromáždění,” připomněl resort.

Útočník najel na rušné promenádě v Nice do davu nákladním autem ve chvíli, kdy lidé čekali na ohňostroj při oslavě Dne pádu Bastily. Masakr nepřežilo minimálně 84 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám