Hlavní obsah

Policie vyslýchá dvojici, kterou nechala Nagyová sledovat

Novinky, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V kauze bývalé šéfky kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) vyslýchá policie od úterního dopoledne dva svědky, které nechala Jana Nagyová sledovat Vojenským zpravodajstvím. V devět hodin dorazila zaměstnankyně Úřadu vlády Alena Hegrová a na 11. hodinu byl pozván její přítel a řidič Nagyové Jiří Pertl.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Bývalá ředitelka premiérova kabinetu Jana Nagyová na archivním snímku

Článek

Nagyová je nechala sledovat, protože se obávala provalení svého vztahu s Nečasem a zveřejnění majetkových poměrů. Pertl s ní totiž často jezdil do premiérova bydliště v Hrzánském paláci.

Vojenští zpravodajci měli na pokyn Nagyové pořídit jejich fotografie, které byly vydávány za dílo novinářů a v konspiračně vedené komunikaci označovány jako „žrádlo pro psy“.

Nagyová, která zůstává spolu s dalšími obviněnými ve vazbě, chtěla premiéra přimět k rozvodu s manželkou Radkou. Policisté na základě telefonické komunikace zjistili, že zmiňovala rovněž údajnou nevěru Nečasové. I ji nechala sledovat vojenskou rozvědkou.

Nagyové hrozí až pět let

Nagyová je obviněna z organizátorství trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby a podplácení. Hrozí jí rok až pět let vězení.

Zásah policie v polovině června vyústil v obvinění osmi lidí ve dvou kauzách, které spojuje Nagyová. Jeden případ se týká údajného zneužívání vojenské zpravodajské služby a druhý údajné korupce bývalých poslanců ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra, kteří se vzdali poslaneckého mandátu. Fuksa a Šnajdr poté získali funkce v dozorčích radách státem vlastněných firem.

K Nagyové se ale podle médií policisté dostali při prošetřování podezření na údajnou organizovanou zločinnou skupinu složenou z lobbistů Romana Janouška a Ivo Rittiga.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám