Hlavní obsah

Lidé od Bečvy: Už nevěříme, že se otrava někdy vyšetří

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Valašské Meziříčí

Rostoucí napětí kvůli vleklému vyšetřování ekologické havárie v Bečvě z 20. září je znát na obyvatelích Valašska. Svou řeku mají za téměř posvátnou a stále více si uvědomují její zranitelnost. Navíc podle rožnovské místostarostky Kristýny Kosové (Zdravý Rožnov) už místní přestávají věřit, že by se viník havárie vůbec našel.

Foto: Stanislav Pernický (Český rybářský svaz)

Kyanid zabil v Bečvě desítky tun ryb

Článek

Policie totiž stále čeká na znalecké posudky, které by mohly poukázat na zdroj kontaminace Bečvy. K dispozici je budou mít až 20. prosince.

„Je zde velmi dlouhá časová prodleva. Určitě to neprospívá tomu, aby výsledek vyšetřování byl v závěru dobře přijatý. Navíc je mezi lidmi velká nedůvěra v to, že se tato obrovská havárie vůbec někdy vyšetří,“ dodala rožnovská místostarostka.

Do zdecimované Bečvy opět unikla neznámá látka, hynou ryby

Domácí

Uklidnění nepřispívají ani další nálezy mrtvých ryb. Ve čtvrtek jeden takový městské policii ve Valašském Meziříčí nahlásil jeden z občanů. Upozornil na pět mrtvých ryb v úseku Rožnovské Bečvy u centra města. Nikoli za jejím spojením se Vsetínskou Bečvou, jak tomu bylo při obrovském zářijovém úhynu ryb u Choryně či dalších menších kontaminacích při Juřince z října a listopadu.

„Mrtvé ryby o velikosti až padesát centimetrů jsem objevil při přecházení mostu pro pěší, byly to zřejmě parmy. Plus možná několik leklých malých rybek, co mé oko dohlédlo. Ale nevím, jestli to třeba nebyly spadlé listy,“ sdělil Právu svědek, který událost nahlásil i policii. Měl obavu, zda se nejedná o další otravu řeky.

Odvádí se pozornost od první otravy řeky

Jeho telefonát na policii Právu potvrdil šéf meziříčských strážníků Jan Camfrla. „Vyjeli jsme na místo a objevili několik leklých ryb. Kolem byly i živé ryby a kačeny. Nic nenaznačovalo další otravě nebo znečištění. Událost jsme ale raději oznámili šéfovi odboru životního prostředí valašskomeziříčské radnice. Spíše to vypadá na nějaký větší útok dravce, jedna z ryb na sobě měla viditelná zranění,“ řekl.

Lidé jsou teď podle Camfrly na podobné záležitosti háklivější: „Jsou více všímaví, citliví na jakékoli zjištění nebo zmínku o Bečvě.“

Zaměstnanec čistírny u Bečvy spáchal sebevraždu

Domácí

Obdobná nálada je i v patnáct kilometrů vzdáleném Rožnově pod Radhoštěm. Právě z areálu bývalé rožnovské Tesly vyvěrá do Bečvy v meziříčské Juřince kanalizační výpusť, ze které v říjnu, listopadu i nyní v prosinci unikaly chemické látky. Kontaminace jimi ale neznamenala úhyny ryb a podle rybářů se pěna u této výpusti tvoří přes třicet let.

Katastrofa z 20. září navíc podle rybářů nepostihla úsek řeky od této výpusti v Juřince. „Život z řeky zmizel až 3,5 kilometru níž po proudu, a to u choryňského mostu,“ řekl Právu rybář Stanislav Pernický.

Záhada v Bečvě možná rozluštěna: uniklý fenol se mohl v kanálu sloučit s kyselinou dusitou

Domácí

Přesto policisté stále prošetřují rožnovskou firmu Energoaqua, která provozuje v areálu Tesly čistírnu odpadních vod. „Neustále se odvádí pozornost od prvního vytrávení řeky, které znamenalo úhyn desítek tun ryb, k těm dalším a z našeho pohledu mnohem méně závažným událostem. A na to jsou už Rožnovjané citliví,“ přiznala Právu rožnovská místostarostka Kosová.

Za možný zdroj zářijového úniku kyanidů označili už dřív kanál vedoucí z továrního areálu v Rožnově ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) i policie. Až od první poloviny listopadu se inspekce životního prostředí i kriminalisté více zaměřují na valašskomeziříčskou chemičku Deza, která je součástí holdingu Agrofert premiéra Andreje Babiše.

Reklama

Výběr článků

Načítám