Hlavní obsah

Policie si došla na ROP Severozápad pro další projekt

– Ústí nad Labem

Další policejní návštěvu zažil ve čtvrtek dotační úřad Severozápad. Policisté si odnesli dokumentaci k jednomu konkrétnímu projektu, potvrdila mluvčí úřadu Marcela Klíchová. Policie je na úřadě v posledním čtvrtroce častým hostem. Tentokrát se zajímá o zakázku na jednu ze silnic, kterou si zadal Ústecký kraj, a navštívila proto i správu silnic.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Kanceláře v úřadu ROP Severozápad navštívila policie opakovaně.

Článek

"Můžu potvrdit, že tu policie byla. Odnesla si dokumentaci k jednomu projektu," řekla Klíchová. Zatímco předchozí návštěvy prováděli lidé z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), tentokrát podle informací ČTK přišel protikorupční útvar. Jeho mluvčí se ale zatím zastihnout nepodařilo.

Policejní návštěvy v sídle úřadu začaly už vloni v březnu, kdy skončil ve vazbě jeho ředitel Petr Kušnierz, letos nepravomocně odsouzený na 7,5 roku za přijímání úplatků. V poslední době se z nich stalo skoro pravidlo - 1. června, 3. července a teď i 2. srpna.

V červenci pak ÚOOZ zadržel celkem čtyři lidi. Jednalo se o dva vysoké úředníky ROP Severozápad, zástupce jednoho z žadatelů, kterého podezírají z podvodu, a opět Kušnierze. Ten zůstává společně s právníkem úřadu ve vazbě.

Policisté i v krajském úřadě

Policie při svém posledním zátahu dorazila i na krajský úřad a zajímala se i o správu silnic. "Chtěli nějaké podklady, které tu nemáme, tak zase odešli. Je to silnice, kterou dělala naše správa silnic," řekla ČTK mluvčí krajského úřadu Magdalena Hanáčková. Podle serveru Aktuálně.cz se měla dotyčná silnice stavět na Děčínsku. Krajské projekty na silnice už na jaře zkoumali i auditoři, najatí ministerstvem financí.

Zprávy o výsledcích kontroly se různí - kraj tvrdí, že kontrolovali sedm staveb a u žádné neshledali předražení, ministerstvo financí zase řeklo, že se kontrolovalo osm projektů a u jednoho bylo patrné zhruba 25procentní předražení.

Reklama

Výběr článků

Načítám