Hlavní obsah

Policie řeší záhadu kráteru v poli

Novinky, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUŠPERK

Kráter ve tvaru kužele o průměru šesti metrů objevil při sklizni obilí soukromý zemědělec z městečka Brušperk na Frýdecko-Místecku. Nad příčinami vzniku jámy, která je uprostřed hluboká asi dva a půl metru, si od pondělního večera láme hlavu nejen majitel pole, ale i policie, které zemědělec událost oznámil.

Foto: Kateřina Štruncová

Zeměpis Bavorska

Článek

Geometricky přesnou jámu v poli mezi Brušperkem a Krmelínem v úterý dopoledne prohledávala zhruba desítka pyrotechniků. "Asi pět hodin zkoumali kráter a jeho okolí specialisté s detektory. Žádné pozůstatky munice se ale nenašly," řekl Právu vedoucí obvodního oddělení policie v Brušperku Ivan Dlouhý, který je velmi napjatý, co ukáže chemická expertíza.

"Policisté zajistili vzorky zeminy a zaslali je k provedení analýzy povýbuchových zplodin do Kriminalistického ústavu v Praze," dodala mluvčí policie Dagmar Bednarčíková.

O propadnutí nejde

Možnost, že by se jáma propadla vlivem případného poddolování, policie zcela vylučuje. "Tyto pozemky podle našich informací poddolovány nejsou. Zajímavé je i to, že obilí bylo všude dokola neporušené. Nenašly se tam vůbec žádné stopy, prostě nic," povzdechl si místní policejní šéf. Podle něj není ani jasné, kdy vůbec kráter vznikl.

"Koncem června zemědělec prováděl postřik proti plevelu a pole bylo v pořádku. Od té doby se tu ale nikdo nepohyboval," řekl Dlouhý. Soukromý zemědělec Dalibor Matěj, který na kráter narazil se svým kombajnem, si v první chvíli pomyslel, že zde vodohospodáři prováděli nějaký výkop. Rychle se ale ukázalo, že vodovod vede o několik stovek metrů dál.

O možnosti, že by kráter mohl vzniknout například výbuchem munice z 2. světové války, Matěj pochybuje. "Kromě toho, že by se musely najít nějaké střepiny, si myslím, že kráter po granátu by vypadal úplně jinak. Několik jsem jich totiž viděl na vojně," řekl zemědělec.

Policie věc oznámila také starostovi Brušperka. Ten v úterý nechtěl záhadu komentovat. "Nevím, co k tomu říct. Věřím, že se to podaří objasnit. Necháme to na kompetentních osobách," řekl starosta města Ivan Krupník.

Související témata:

Výběr článků

Načítám