Hlavní obsah

Policie otevřela armádě své databáze

Právo, Jakub Troníček

V rámci tažení proti pravicovým extremistům v armádě zpřístupnila policie podle zjištění Práva vojenským zpravodajcům některé své informační databáze. Policejní poznatky tak může armáda využívat např. při lustrování přijímaných nováčků.

Článek

Vojáci mohli už dříve vstupovat do řady policejních agend správního charakteru, nově ale mohou čerpat informace i z citlivých systémů celostátních útvarů, ve kterých jsou např. operativní informace z terénu o rozpracovaných případech nebo o podezřelých osobách.

Vyplývá to ze smlouvy, kterou na sklonku loňského roku podepsal policejní prezident Oldřich Martinů se šéfem vojenské tajné služby Ondřejem Páleníkem. Právu to potvrdila mluvčí celorepublikové kriminálky Pavla Kopecká.

Z citlivých informačních databází kriminálky nicméně mohou vojáci podle ní získávat data pouze na základě předchozí písemné žádosti a následného souhlasu příslušných detektivů.

Ostatní správní agendy, jako např. evidenci zbrojních průkazů, pohřešovaných osob nebo povolení k pobytu, mají naopak zpřístupněné nepřetržitě a on-line.

Podobným způsobem policie již delší dobu poskytuje informace i civilním tajným službám, tedy rozvědce a kontrarozvědce.

Úniků z vyšetřování se prý nebojí

„Nová smlouva zpřesnila podmínky vzájemné spolupráce a rozšířila okruh databází, kterých se týká. Jde o reakci na rozhodnutí vlády o boji proti extremismu v řadách armády, která tak má např. možnost si u nás vyžádat informace ke konkrétním osobám,“ vysvětlila Kopecká.

Zároveň striktně odmítla, že by se vojáci mohli dostat k jakýmkoliv informacím, které by mohly ohrozit probíhající vyšetřování.

„Příslušný policejní útvar, který požadované údaje spravuje, má možnost jejich poskytnutí odmítnout. A v databázích zpřístupněných armádě on-line žádné citlivé operativní informace nejsou,“ konstatovala mluvčí v reakci na obavy některých vyšetřovatelů, podle kterých by takto mohly do armády unikat tajné informace.

Ministerstvo obrany se k dohodě s policií odmítlo prostřednictvím své mluvčí Lucie Kubovičové jakkoliv vyjádřit.

V poslední době se armáda potýkala s několika skandály spojenými s pravicovými extremisty ve vlastních řadách, propustila například vojáky, kteří nosili v Afghánistánu na přilbách znaky nacistických jednotek SS, následná kontrola zase odhalila vojáka, který měl vytetované nacistické symboly na těle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám