Hlavní obsah

Policie má také intimní telefonáty Nagyové s Nečasem. Nahrávala je půl roku

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu šest měsíců odposlouchávali telefon dnes již bývalé ředitelky kabinetu premiéra Jany Nagyové. Dostali se tak k nesčetně hovorům a SMS zprávám, které si za tu dobu s Petrem Nečasem (ODS) vyměnila, včetně mnoha intimních.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Bývalá ředitelka premiérova kabinetu Jana Nagyová na archivním snímku.

Článek

Jestli bude jejich intimní konverzace obsahem trestního spisu nebo zarchivovaná či zlikvidovaná, zatím není jasné. Policie i vrchní státní zástupce v Olomouci Ivo Ištvan to včera odmítli komentovat. Nepotvrdili dokonce ani jejich existenci.

„Policie určitě nemá povinnost zlikvidovat nic, co by jí přímo neukládal trestní řád. Samozřejmě pokud to nesouvisí s trestním řízením, tak to nemusí být obsahem trestního spisu, ale to ještě neznamená, že by se cokoli ničilo,“ odpověděl obecnou formulací včera Ištvan na otázku Práva, co se s těmito záznamy stalo.

Podle svého obhájce Eduarda Bruny se Nagyová právě tímto nyní velmi trápí. „Vůbec netušila, že je poslouchaná. Nejvíce ze všeho ji po tom zadržení deptalo právě to, že (policisté) slyšeli její důvěrné hovory,“ sdělil Právu Bruna.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Premiér Nečas oznámil své rozhodnutí o rezignaciVideo: Reuters

„Policie klientce při výslechu sdělila, že má k dispozici všechny odposlechy, hovory a SMS zprávy mezi nimi dvěma za posledního půl roku, kde si důvěrně povídají, a že tedy detektivové vědí, že mají důvěrný vztah,“ dodal. Jak Právo zjistilo, Nečasův telefon policie napíchnutý neměla.

Bála se prý, že Nečasovou ovlivňují jehovisté

Bruna také v neděli Právu vysvětloval, proč Nagyová nechala tajnou službou sledovat Nečasovu manželku Radku. Důvodem prý nebyla její snaha dotlačit Nečase k rozvodu, ale obavy z vypuknutí skandálu kvůli údajnému spojení jeho manželky na svědky Jehovovy. Bála se prý medializace a chtěla ochránit celou rodinu premiéra, především jeho děti.

Vůbec netušila, že je poslouchaná. Nejvíce ze všeho ji deptalo právě to, že (policisté) slyšeli její důvěrné hovory
Eduard Bruna, advokát Nagyové

„Chtěla to udělat jako dobrou službu v tom smyslu, že se kolem paní Nečasové objevovali nějací podivní lidé a mluvilo se o tom. Začala se prý paktovat se sektou jehovistů a začala shánět peníze na dary pro nějaké lidi. A protože se to paní Nagyové nějak nelíbilo a myslela si, že udělá dobře, když to odsleduje, tak požádala o nějaké sledování,“ předestřel Právu Bruna údajné pohnutky Nagyové.

Naivně se podle něj jako žena domnívala, že využitím Vojenského zpravodajství místo nějaké soukromé bezpečnostní agentury zůstane věc naprosto utajena.

„Myslela si, že si díky tomu zjistí, kteří lidé se kolem ní (Nečasové) točí, a pak udělá obrovsky záslužný čin, že půjde za šéfem a řekne, že všechno zjistila,“ poznamenal Bruna.

Nezjistili téměř nic

Nagyová se dle svých slov při výslechu řadu let znala s jedním z generálů Vojenského zpravodajství ještě z dob svého působení na ministerstvu obrany, zřejmě šlo o bývalého šéfa této tajné služby a rovněž obviněného Ondreje Páleníka. Proto ho prý požádala „z kamarádství“ o pomoc.

„Naivně si myslela, že je to úplně normální, že to je nejlepší řešení, že ta tajná služba nic nevynese a ona potom bude mít zásluhu, že na něco přišla,“ uvedl obhájce.

Na dotaz Práva, co tedy fotografie ze sledování zachycují, Bruna odpověděl, že je neviděl a zabavila je policie, nicméně mu prý obsah popsala klientka. Byly tedy k něčemu a našla Nagyová to, co hledala, tedy důkaz o pochybných známých Nečasové?

„Nezjistila nic, protože se tam (na fotkách) občas objevil vedle ní (Nečasové) jeden člověk, ale nikdo ho nikdy neidentifikoval. Nešlo však o nějaký osobní vztah s tím mužem, byl to někdo, kdo jí prý našeptával,“ popřel advokát, že by tedy mělo jít o sledování možné nevěry manželky premiéra, jak je zatím přesvědčena policie.

Bruna rovněž odmítl, že by se jeho klientka svým jednáním snažila o to, aby Nečas opustil svou ženu.

„Ona (Nagyová) mi zdůraznila: Já jsem hrdá, to si musí rozhodnout on sám. Já jsem na nic netlačila, ten rozvod chtěl on sám,“ uzavřel Bruna.

JEDNA RAZIE, TŘI KAUZY

Razii Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu předcházelo několikaměsíční vyšetřování, které svedlo dohromady tři různé kauzy, jejichž společným jmenovatelem je jedna z aktérek - vrchní ředitelka kanceláře premiéra Jana Nagyová.

KAUZA 1 - Grygárek, Janoušek, Rittig

Na začátku nynějšího zemětřesení stálo podezření, že tehdejší náměstek vrchního žalobce v Praze Libor Grygárek je napojen na pražské lobbisty Ivo Rittiga a Romana Janouška, vlivného člena místní ODS a rovněž lobbistu Tomáše Hrdličku i na někdejšího šéfa odboru městského investora v Praze z dob primátorství Pavla Béma (ODS) Jiřího Tomana.

Právě v kancelářích Janouška či Rittiga a zřejmě také bývalého žalobce a nyní advokáta Grygárka detektivové provedli v těchto dnech domovní prohlídky. Nikoho z nich dosud neobvinili. V případě obou lobbistů může být překážkou zřejmě fakt, že jsou nyní v zahraničí.

KAUZA 2 - Tluchoř, Fuksa, Šnajdr

Odposlechy či sledování lobbistů Rittiga a Janouška vedly k rozkrytí dalších jmen podezřelých včetně Nagyové, která s nimi měla být v kontaktu.

Detektivové došli k závěru, že prostřednictvím Nagyové Nečas nabídl lukrativní posty v polostátních firmách třem poslancům ODS výměnou za to, že složí mandáty a neshodí vládu při schvalování daňového balíčku. Poslanci Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa ze Sněmovny odešli, dva z nich pak získali vysoké posty, policie je obvinila kvůli korupci.

KAUZA 3 - Páleník, Kovanda

Z dalších odposlechů pak podle policie vyplynulo, že si Nagyová objednala u šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka i jeho nástupce Milana Kovandy sledování manželky premiéra Petra Nečase Radky. Její motivací mělo být dosažení rozvodu jeho manželství.

Reklama

Výběr článků

Načítám