Hlavní obsah

Policie dostala nové vybavení za skoro 300 miliónů

Právo, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V rámci projektu Moderní technika a technologie Policie ČR se pro tři policejní útvary nakoupilo vybavení celkem za 293 miliónů korun. V úterý o tom informoval šéf útvaru pyrotechnické služby Michal Dlouhý. Vybavení pro pyrotechniky má hodnotu téměř 35 miliónů korun, což je největší nákup vybavení od roku 2009, kdy vznikla celostátní pyrotechnická služba ve své dnešní podobě, uvedl Dlouhý.

Policie dostala nové vybavení za skoro 300 miliónůVideo: Novinky

 
Článek

Pořízení nového vybavení se spolufinancovalo z prostředků Evropské unie. Nakoupily se vysílačky pro pořádkovou službu, služební auta, dýchací přístroje pro potápěče a nové vybavení pro pyrotechnickou službu.

Ačkoli žádost o finance z evropských fondů byla podána již před lety, pyrotechnici se dočkali nového vybavení až letos. Sami tvrdí, že je to v „hodině dvanácté”, protože počet výjezdů narostl meziročně zhruba o polovinu více než v roce 2013.

Foto: Petr Horník, Právo

Předání techniky pro policejní pyrotechniky.

„Právě mimořádné události - výbuch dvou muničních skladů ve Vrběticích ukázal, že přesně ta technika, kterou nyní dostáváme, je nutná k tomu, abychom mohli splnit úkoly, které před námi stojí,“ řekl Dlouhý.

Nové ochranné kombinézy

Z dotací se například pořídily čtyři ochranné obleky. Proti starším typům je u těchto modelů možné otvírat hledí a celkově se lépe pohybovat.

„Kombinéza umožňuje větší hybnost, můžu si v tom kleknout a sám si ovládám spoustu funkčních prvků, protože ovladač je přímo na ruce. Sám si můžu zvednout hledí, to u těch předchozích modelů nebylo,“ popsal výhody nového obleku jeden z pyrotechniků.

Foto: Petr Horník, Právo

Předání techniky pro policejní pyrotechniky. Na snímku šéf pyrotechniků Michal Dlouhý

Oblek, který by měl člověka chránit proti přetlaku, žáru i střepinovému účinku, váží 35 kilogramů a pyrotechnika do něj musí oblékat jeho kolegové zhruba pět minut. Pořizovací cena jednoho obleku je 1,7 miliónu korun.

Nový je i průzkumný pyrotechnický robot, který díky své výšce může zkoumat, zda není pod autem umístěna nálož.

Nová pracovní místa

Z evropských fondů si pyrotechnici rozšířili i vozový park. Kromě nákupu dvou vozů značky Mercedes Sprinter, které slouží k vyhledávání nástražných výbušných systémů, se pořídilo i šest vozů Ford Ranger a dva transportéry Volkswagen určené k přepravě pyrotechniků.

Pyrotechnická služba se také personálně rozšíří. Úřad vlády jim schválil dalších 15 pracovních míst. Posílený útvar nyní čeká kromě běžných úkolů i asanace bývalého vojenského újezdu. Rovněž by měla proběhnout pyrotechnická asanace v oblasti Boříles na Břeclavsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám