Hlavní obsah

Policie dostala k dispozici 2500 vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda dala na svém pondělím zasedání na zámku v Kolodějích zelenou návrhu, který počítá s posílením policie o 2500 vojáků. Příslušníci Armády ČR by měli policistům pomáhat střežit strategické objekty v zemi, pakliže o jejich pomoc požádá ministerstvo vnitra.

Foto: Jana Pavlová

Pětice autorů knihy o památných kamenech

Článek

Armáda počítá pro tyto potřeby s vyčleněním vojenských policistů, zdravotníků, výsadkářů a odborníků ze záchranných a výcvikových základen se zkušenostmi z povodní. Výsadkáři již mají zkušenosti z ostrahy například Rádia Svobodná Evropa, amerického či izraelského velvyslanectví a dalších strategických budov, uvádí ČTK.

Reakce do šesti hodin

Vojáci by měli být schopni v případě nutnosti do šesti hodin začít střežit objekty strategického významu, řekl již dříve ČTK ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Chránit by mohli například chemické továrny, které by po sabotáži mohly zamořit okolí, ale třeba i okolí Pražského hradu nebo generálního štábu. Posílení policistů vojáky navrhl na svém pátečním zasedání Ústřední krizový štáb pod vedením ministra vnitra Stanislava Grosse. Štáb přijal několik preventivních opatření, která by podle vyjádření ministra Gross neměly výrazněji zasáhnout do běžného života lidí, vzbuzovat zbytečné obavy, natož paniku.

Sněžka a Los na Ruzyni

Na mezinárodním letišti Praha-Ruzyně má v tomto týdnu umístěno vojenské monitorovací zařízení typu Sněžka a Los, k dispozici bude asi 40 mužů ze 4. brigády rychlého nasazení, řekl již v pátek 1. náměstek ministra obrany Jaroslav Škopek. Tak bude pod důkladnou kontrolou celý areál letiště. Jak uvedl policejní ředitel Jiří Kolář, dosud tam policisté chránili zejména bezpečnost řízení letového provozu a radarové systémy. Na hraničních přechodech se budou kontrolovat cestovní doklady každé osoby.

Kontroly objektů v Praze

Do pohybu se v pondělí také daly avízované kontroly 323 objektů v Praze, včetně metra.

"Zaměřujeme se zejména na shromažďovací a ubytovací prostory, na místa, kde se schází dost lidí. Jsou to nejen hotely a ubytovny, ale třeba i nádraží, letiště, obchodní domy. Tady kontrolujeme, zda jsou v pořádku hasicí přístroje, hydranty, ale také třeba únikové cesty, jejich nouzová osvětlení a další náležitosti, které jsou velice důležité v případě požáru," informoval mluvčí pražských hasičů Václav Hladík.

Inspekce se netýkají pouze hlavního města. V následujících dnech budou postupně probíhat i v dalších místech republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám