Hlavní obsah

Policejním prezidentem už je jen Lessy, Červíček skončil rozhodnutím ministra

Aktualizováno

Ministr vnitra v demisi Martin Pecina oznámil, že zrušil jmenování Martina Červíčka policejním prezidentem, neboť bylo nezákonné. Ve funkci zůstává Petr Lessy. Červíček je zpět náměstkem policejního prezidenta.

Červíček končí. Policejním prezidentem zůstává LessyVideo: Novinky

 
Článek

Pecina uvedl, že Lessyho někdejší odvolání bylo natolik rychlé, že došlo k porušení zákona. Své rozhodnutí učinil na základě doporučení komise, která případ posuzovala. Podle Peciny se Lessy ujme vedení policie ve středu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Martin Pecina s Petrem Lessym, který bude od středy jediným policejním prezidentem.

Lessy uvedl, že jej peripetie se dvěma policejními prezidenty netěší. Zopakoval i svou připravenost odejít z čela policie a nechat nový kabinet, aby vybral jiného policejního prezidenta.

„Jsem připraven v okamžiku jmenování nové vlády a nového ministra vnitra dát tomuto ministrovi rezignaci na svoji funkci a po domluvě s ním v určitém časovém horizontu opustit funkci policejního prezidenta, pokud bude chtít," řekl Lessy na společné tiskové konferenci s Pecinou. Dodal, že do doby, než případně skončí, nebude dělat žádné radikální personální změny.

Místo dvou prezidentů dva náměstci

Červíčkova rozhodnutí jsou bez ohledu na jeho odvolání platná. On sám se vrací na post, který zastával před svým odchodem do funkce policejního prezidenta.

„Pan brigádní generál Červíček se stává zpět náměstkem policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování. Zůstává samozřejmě ve služebním poměru,“ uvedl Pecina.

Problémem ale je, že na pozici tohoto náměstka je v současné době Václav Kučera.

Sociálnědemokratický kandidát na nového ministra vnitra Milan Chovanec v pondělí vznik takovéto situace kritizoval. „Vytváří se tak duplicita na místě náměstka policejního prezidenta, takže jsme si příliš nepomohli,“ poznamenal Chovanec. [celá zpráva]

Pecina v úterý prohlásil, že bude chtít tuto situaci řešit dohodou.

Lessy byl z čela policie odvolán v srpnu 2012 poté, co byl Generální inspekcí bezpečnostních sborů  (GIBS) obviněn z pomluvy a zneužití pravomoci veřejného činitele. Prvoinstanční soud Lessyho zprostil viny a odvolací soud řízení zastavil, neboť podle jeho mínění se kauza vyřešila v kázeňském řízení.

Reklama

Související témata:

Související články

Pecina našlápl k odvolání Červíčka

Ministr vnitra v demisi Martin Pecina rozjel proces, na jehož konci by mělo být odvolání dosavadního policejního prezidenta Martina Červíčka. V pondělí totiž...

Výběr článků

Načítám