Hlavní obsah

Policejního prezidenta budou vybírat i Bublan a Pecina

Právo, Novinky, Jakub Troníček
Praha
Aktualizováno

Ministr vnitra Radek John (VV) vypíše během úterka výběrové řízení na policejního prezidenta. Kandidáti projdou pohovorem před desetičlennou komisí. Jsou v ní psychologové, právníci, některé vybral i s přihlédnutím ke stranické příslušnosti. Jsou v ní například exministři vnitra za ČSSD František Bublan a Martin Pecina.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Radek John (VV) oznamuje vyhlášení výběrového řízení na nového policejního prezidenta.

Článek

O nejvyšší funkci u policie se už oficiálně přihlásili dva kandidáti - současný náměstek šéfa policie Ivan Bílek a také Johnův náměstek na vnitru Viktor Čech. Další kandidáti se mohou do výběrového řízení přihlásit nejpozději do 10. ledna, vítěze by John chtěl podle vlastních slov představit už v polovině ledna.

Ministr také v této souvislosti uvedl, že chce plně respektovat závěry desetičlenné hodnotící komise, ve které jsou odborníci na bezpečnostní oblast, a to včetně zástupců opoziční ČSSD.

„Je to první výběrové řízení na post policejního prezidenta v historii a chci, aby byl vybrán kandidát s nezpochybnitelným mandátem,“ řekl k tomu John.

V hodnotící komisi podle něj zasednou např. bývalí ministři vnitra za ČSSD František Bublan a Martin Pecina, ODS reprezentuje současný Johnův náměstek Jaroslav Salivar a TOP 09 někdejší šéf bezpečnostního odboru vnitra a posléze bezpečností šéf na ministerstvu obrany Michal Mazel.

Členové výběrové komise
Psycholožka Ivana Moravcová
Bezpečnostní expert Michal Mazel
Exministr vnitra František Bublan
Exministr vnitra Martin Pecina
Náměstek ministra vnitra Jaroslav Salivar
Náměstek ministra vnitra Jiří Franc
Předseda Nezávislého odborového svazu policie ČR Milan Štěpánek
Psycholožka Ludmila Čírtková
Ředitel Ochranné složky policie František Snopek
Vedoucí Oddělení strategického plánování policejního prezidia Pavel Osvald

Kromě nich bude kandidáty posuzovat také šéf policejních odborů Milan Štěpánek, Johnův ekonomický náměstek Jiří Franc, šéf policejních bodyguardů František Snopek nebo policejní psycholožka Ludmila Čírtková.

Složení komise je podle Johna výsledkem porady vedení ministerstva vnitra. „Hlavním kritériem byla odborná způsobilost, ale přihlížel jsem i ke stranické příslušnosti, aby byla zajištěna nestrannost,“ uvedl John s tím, že k závěrům komise bude plně přihlížet.

„Nejde o žádné zákulisí pletichy, jde mi o co nejtransparentnější výběr policejního prezidenta,“ poznamenal ministr. Právě on bude nového šéfa policie do funkce jmenovat, na základě koaliční smlouvy k tomu ale musí mít souhlas premiéra Petra Nečase (ODS). „Nevěřím, že by pan Nečas nesouhlasil s názory odborníků,“ konstatoval v této souvislosti John s tím, že o závěrech komise bude předsedu vlády informovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám