Hlavní obsah

Poláci kvůli Turówu řeší českou pískovnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Ve sporu mezi Českou republikou a Polskem o negativní vlivy těžby v polském hnědo­uhelném dole Turów se překvapivě objevil nový argument. Polská strana se domnívá, že za poklesy hladin podzemní vody ve vodním zdroji v obci Uhelná, která je na české straně nejblíže k polskému dolu, může i česká pískovna Grabštejn na Liberecku.

Foto: David Modrý, ČTK

Hnědouhelný důl a elektrárny v Turówě

Článek

Aby to mohli prokázat, požádali Poláci o zajištění návštěvy v dobývacím prostoru na Grabštejně. České straně to oznámili v druhé půlce července, když experti z České geologické správy (ČGS) byli na své druhé inspekci v dole Turów. Právo to nyní zjistilo ze zprávy, kterou ČGS tento týden zveřejnila.

„Polská strana je toho názoru, že na poklesy hladin podzemní vody na vodním zdroji Uhelná má vliv i pískovna Grabštejn,“ potvrdil Právu Ondřej Nol z České geologické služby.

„My jejich názor nesdílíme, protože množství zde čerpané podzemní vody je zhruba stokrát nižší v porovnání s množstvím vody, které vytéká v místě, kde polská strana budovala podzemní stěnu (která má bránit odtékání podzemní vody z českého území),“ upozornil Nol.

Ústavní soud zamítl stížnost na dohodu o dole Turów

Domácí

Polsko v únoru uzavřelo s Českem dohodu o spolupráci při řešení vlivů těžby v dole Turów a krátce poté poslalo do Česka 45 milionů eur na opatření nutná kvůli dopadům těžby. K 30. červnu také dokončilo stavbu podzemní stěny, která má zabránit odtékání podzemní vody z českého území.

Vznesení nového argumentu a požadavek na inspekci v pískovně na Liberecku je podle ČGS v pořádku a není v rozporu s uzavřenou dohodou. „Stejně jako my máme možnost pořádat hodnoticí mise v dole Turów, i polská strana se může seznámit se skutečnými hydrogeologickými poměry na českém území,“ vysvětil Ondřej Nol.

Inspekce v říjnu

Pískovna Grabštejn patří akciové společnosti Zapa beton, která tu těží a prodává písek, štěrkopísek a drobné kamenivo. Firma se k plánované polské inspekci a čerpání podzemních vod odmítla vyjádřit. „Nebudu k tomu teď nic říkat,“ reagovala Jana Čermáková z pražské centrály firmy.

Měření hluku a prachu z dolu Turów zatím zásadní překročení limitů nepotvrdila

Domácí

Podle Nola Poláci v dobývacím prostoru na Grabštejně zatím nebyli. Jejich návštěva by měla proběhnout v půlce října, na kdy je plánovaná i další hodnotící mise české expertní skupiny v Turówě. „My pojedeme do dolu Turów a ještě ve stejný den večer proběhne návštěva pískovny Grabštejn. A druhý den bude jednání,“ upřesnil Ondřej Nol.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám