Hlavní obsah

Pohřeb generála Bočka bude s vojenskými poctami

Poslední rozloučení s válečným veteránem Emilem Bočkem bude v úterý 4. dubna od 14 hodin v Brně. Poslední žijící český stíhač britského RAF zemřel v sobotu, měsíc po oslavě 100. narozenin.

Foto: Petr Horník, Právo

Pietní vzpomínka u pomníku československých letců z druhé světové války na pražském Klárově. Na snímku generál Emil Boček

Článek

Mluvčí generálního štábu Ivo Zelinka Právu řekl, že Bočkova rodina souhlasí s vojenským pohřbem. Jak přesně rozloučení proběhne, se podle něj dojednává. „Není vyloučeno, že dojde k průletu vojenských letounů,“ dodal Zelinka. Při pohřbu s vojenskými poctami drží stráž čestná jednotka, vojenská hudba zahraje státní hymnu a možné jsou i slavnostní salvy.

Coby pilot spitfiru čs. 310. stíhací perutě britského RAF Boček létal jako doprovod bombardérů. Do posledních sil byl plný života. Ještě v 93 letech se proletěl nad Londýnem ve spitfiru, v podobném, ve kterém létal za války.

A tehdy zavzpomínal na své lety nad Evropou i na život ve válečné Anglii. „Děvčat bylo tehdy v Anglii nadbytek. Je samozřejmé, že když jsem se vrátil jako pilot, bylo to něco úplně jiného. Ty ženský po pilotech… Museli jsme je odhánět,“ řekl tehdy Právu.

Hrdina, inspirativní člověk, vzpomínají na Bočka politici a armáda

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám