Hlavní obsah

Podvýbor Senátu nedoporučil návrh vyznamenat Mašíny

Právo, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bratry Josefa a Ctirada Mašínovi, kteří v 50. letech vedli ozbrojený boj s komunistickým režimem v Československu a připravili o život šest lidí, nedoporučil v úterý senátní podvýbor pro státní vyznamenání ocenit medailí Za hrdinství. "Z deseti senátorů se pro vyznamenání vyslovili jen čtyři," řekl na dotaz Práva Josef Pavlata (ODS).

Foto: Josef Zajíc

Ostrava v TOP 10 měst Evropy. 23.2.2016. Velký svět techniky v DOV

Článek

Nevylučuje však, že buď on sám nebo někteří další senátoři návrh na jejich ocenění předloží znovu na plénu schůze horní parlamentní komory. Proti vyznamenání Mašínů se už postavila Poslanecká sněmovna.

Podvýbor doporučil vyznamenat celkem 27 osobností, ale kdo skutečně bude 28. října na Pražské hradě oceněn, záleží na prezidentovi Václav Klausovi, do jehož výlučné pravomoci patří udělení státních vyznamenání.

Řádem T. G. Masaryka in memoriam doporučil podvýbor vyznamenat historika a diplomata prof. dr. Vlastimila Kybala a legionáře i účastníka protifašistického odboje Jiřího Sedmíka.

Medailí Za hrdinství navrhli senátoři například válečné hrdiny Karla Astera a plk. v. v. Vasila Coka, in memoriam letce a vězně komunistického režimu plk. Josefa Brykse, in memoriam MUDr. Václava Provazníka za protifašistický a protikomunistický odboj a in memoriam válečného epidemiologa prof. MUDr. Karla Raška, DrSc. Stejné ocenění potvrdili i pro kolektiv Malá pevnost Terezín za likvidaci skvrnitého tyfu a pro válečnou epidemioložku prof. MUDr. Helenu Raškovou.

Medaile i pro Grygara

Medaili Za zásluhy navrhli převážně rovněž účastníkům protifašistického a protikomunistického odboje, například Blažeji Vilímovi. Ocenění by se mohli převzít osobně na Hradě mj. vědec RNDr. Jiří Grygar, farář Ignác Lakomý či vědec prof. RNDr. Martin Černohorský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám