Hlavní obsah

Podvodníci se snaží dostat uprchlíky do šedé zóny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podvodníci oslovující uprchlíky se je snaží odradit od registrace na cizinecké policii. Chtějí tak Ukrajince dostat do šedé zóny. Jde o princip, který tu na černém pracovním trhu fungoval už dávno před válkou.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Někteří podvodníci čekají na uprchlíky už na pražském hlavním nádraží.

Článek

Podle Kláry Boumové, manažerky pro advokační činnost Charity ČR, bude takovýchto podnikavců přibývat.

„Někteří se pohybují okolo nově příchozích a nabízejí jim výhodně práci a bydlení. Nikdy si nevybírají starší, ale mladé ženy, klidně i s malým dítětem. Pro některé typy zaměstnavatelů je to velmi výhodné, protože velký počet nově příchozích je ochoten pracovat třeba za 85 korun na hodinu,“ dodala.

Parta podvodníků v parukách okradla banky v Praze o miliony

Krimi

Roky stará praxe

Podle Eleny Tulupové z Konsorcia nevládních organizací pracujících s migranty se dobrovolníci setkávají s lidmi z pracovních agentur, kteří běžence oslovují. „Už na pražském hlavním nádraží si odchytávají lidi, ptají se jich, jestli v Česku někoho mají. Někteří je přesvědčují, aby si nevyřizovali doklady, že se jinak prý nebudou moct vrátit zpátky na Ukrajinu. Nabízejí jim balíček ubytování i s prací, ale chtějí, aby nebyli registrováni v oficiálním systému. Otevírá to velkou bránu pro zneužívání a podvody,“ zmínila Tulupová.

Ukrajinské uprchlíky se podvodné agentury takto snaží dostat do šedé zóny, kde jsou snáze zneužitelní. Tento princip potvrzuje i Radovan Burkovič, prezident Asociace pracovních agentur.

Z kameníka se vyklubala hyena, seniorku připravil kvůli hrobu o 90 tisíc

Krimi

Systém těchto nabídek vychází z principu, který podobné agentury uplatňují na nelegálech roky: Ukrajinci v Česku zařídí práci, ten za to ale musí zaplatit.

„Kdo na to nemá, podepíše dluh. Pak ho sem přivezou, nabídnou předražené ubytování, které kvalitativně neodpovídá ceně a kde má jednu postel s jiným pracovníkem, se kterým se střídá na směně. Pracuje se sedm dní v týdnu, obvykle 16 hodin. Pracovní oděv potřebuje, ale nedostane. To je další platba. Stejně jako za jídlo,“ uvedl Burkovič.

Narůstá jim dluh

Ukrajinec takto sice vydělává, ale zároveň mu neustále vzniká dluh. Je tak nucen v tomto systému zůstávat. „Úplně stejný princip dnes uplatňují na uprchlíky. Obcházejí fronty před krizovými centry, rozdávají vizitky s telefony nebo je rovnou odvážejí. A v těch lidech je psychické nastavení, že mají někoho, kdo se o ně postará,“ doplnil.

Lidské hyeny na Plzeňsku se neštítí obírat ani matky s dětmi z Ukrajiny

Krimi

„Ukrajinskou paní posadili i s dětmi do mikrobusu a odvedli pryč. Pak jí řekli, že potřebuje 10 tisíc na ubytovnu, kterou by normálně dostala od neziskovky zdarma. Tím ji pomalu dostali do dluhové pasti, protože kdo nemá peníze, ten se jim upíše. A dokud nezačne pracovat, dluh bude růst o úroky. Tak si je uvážou,“ popsal Burovič.

Podle ředitele Organizace pro pomoc uprchlíkům Martina Rozumka je potřebné uprchlíky více informovat o legitimních pracovních agenturách. „Organizujeme kurzy s právníky na pracovní právo, aby se nenechali zblbnout hloupou nabídkou,“ řekl.

Dívka ze Svitavska chtěla být au-pair v USA, podvodníci z ní vytáhli 90 tisíc

Krimi

V každém asistenčním centru jsou podle policejního mluvčího Ondřeje Moravčíka desítky policistů, kteří uprchlíky o těchto neetických skutcích informují. „Vysvětlují lidem, ať na tyto nabídky nepřistupují. Ani v tomto případě ale nejde o trestný čin. Až pokud bychom zjistili, že jde o organizovaný zločin, který situace využívá,“ konstatoval mluvčí s tím, že podobné nabídky mohou vést k obchodu s lidmi a otrocké práci nebo protiprávní činnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám