Hlavní obsah

Podnikatele uchránily od vězení posudky o vážné nemoci, i když cestoval a sportoval. Policie pochybení nenašla

Policie před časem odložila prověřování případu podnikatele Jiřího Syrovátky, který se v roce 2008 vyhnul nástupu do vězení, kde si měl odpykat pětiletý trest za podvody. Soud tehdy tehdy přihlédl ke znaleckým posudkům, podle nichž měl být podnikatel smrtelně nemocný. Policie se po letech k případu kvůli novým skutečnostem vrátila, porušení zákona však neshledala.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle serveru iRozhlas, který na případ upozornil, neřešili policisté zdravotní stav podnikatele, ale znalecké posudky, které soud přiměly k odpuštění trestu.

Jeden ze znalců vyhotovil za dobu své znalecké dráhy pouze jediný posudek, shodou okolností právě pro Syrovátku. Druhý pak podnikatele osobně neviděl a posudek vyhotovil na základě lékařských dokumentů předložených podnikatelovým advokátem.

Server poukázal na pochybnosti kolem zdravotní dokumentace z Itálie, kde je zmiňována operace a rakovina střev. Ta byla předložena i soudu. Policisté však zjistili, že když Syrovátka absolvoval v roce 2017 v motolské nemocnici operaci kýly, v chorobopisu se objevila pouze zmínka o odstranění slepého střeva.

Údajně nemocný Janoušek byl místo vězení na horách

Domácí

Mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala serveru k prověřování posudků řekl, že „nebyly zjištěny takové skutečnosti, které by ve věci dokládaly, že se skutečně jedná o spáchání trestného činu“. Dodal však, že to neznamená, že by při objevení nových skutečností nemohlo trestní řízení pokračovat.

Soudce, který o odpuštění trestu rozhodl, přiznal, že měl o případu pochybnosti, nicméně posudky znalců byly jednoznačné.

Cimbala uvedl, že soud si v době svého rozhodování opatřil dostatek podkladů, které mu umožňovaly ve věci rozhodnout.

Podnikatel záležitost komentovat nechtěl, stejně tak fotografie, na nichž je v době, kdy byl podle posudku na smrt nemocný, zachycen při lyžování v italských Dolomitech nebo na pláži na francouzské Riviéře.

Rozhlas uvedl, že bývalý obchodní partner Tomáše Pitra aktuálně žije v Česku a podniká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám