Hlavní obsah

Podle ÚS města nemohou nařízovat lidem posekat trávník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Ústavní soud (ÚS) ve středu zrušil obecní vyhlášku Ústí nad Labem o udržování čistoty veřejných prostranství a ochraně životního prostředí a veřejné zeleně. Město podle něj překročilo své kompetence a stanovilo povinnosti, které jsou už obsažené v zákoně. Město se snažilo přinutil lidi k tomu, aby na svých pozemcích sekali trávu.

Článek

Návrh na zrušení ústeckého nařízení podalo ministerstvo vnitra (MV), které už předloni pozastavilo platnost vyhlášky.

MV například vadilo, že problémy čistoty a pořádku v ulicích řeší státní správa prostřednictvím přestupkových řízení. Obdobná situace je i v oblasti nakládání s vraky vozidel, což upravuje zákon o pozemních komunikacích.

Vyhláška přikazovala lidem k určitým datům v roce posekat trávníky, aby se zamezilo šíření plevelů a pylových alergenů. Obec však může stanovit podobnou povinnost jen pro svůj majetek, nemůže zasahovat do cizích vlastnických práv.

Soud v minulosti vyzýval vnitro, aby lépe poučilo obce o jejich pravomocech. Po přesnější metodice a poradenství pro obce volá i ústecký primátor. "Nechceme jít proti legislativě nebo se přít s ministerstvem vnitra, jen se snažíme řešit každodenní problémy obyvatel. Státní správa by nám mohla vycházet trochu více vstříc," řekl před týdnem primátor Ústí nad Labem Jan Kubata (ODS).

ÚS se na začátku března zabýval další ústeckou vyhláškou, kterou sice zrušil, v rozhodnutí ale potvrdil pravomoc měst a obcí zakázat nabízení sexuálních služeb na veřejných prostranstvích. [celá zpráva]

Město záhy uvedlo, že plánuje doplnění zrušené vyhlášky. Radnice by chtěla omezit žebrání a pití alkoholu na veřejnosti. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám